MŰVELŐDÉS – 2022. július

„Aki követi a folyóirat életét a kibernetikus térben is, észrevehette, hogy mind a honlapon, mind pedig a Művelődés Facebook-oldalán folyamatosan megjelennek szakszerűen megszerkesztett, friss kulturális eseményekről szóló hírek, beharangozók vagy rövid összefoglalók. Megelégedetten látom tehát, hogy az elmúlt tizenkét hónapban is a hazai művelődési életünket céltudatosan, a maga sokszínűségében bemutató kulturális folyóiratként jelentkezett a Művelődés. Szóval a szemem rajtatok, de a szívem veletek” – olvashatjuk Dáné Tibor Kálmán nyugalmazott főszerkesztő gondolatait a folyóirat júliusi vezércikkében.

Az Enciklopédia rovatban Szabó József két fehéregyházi Petőfi-megemlékezést is felidéz: az 1999-est, amikor a magyarság a fehéregyházi csata és Petőfi Sándor halálának 150. évfordulójára emlékezett; valamint a 2005-ös ünnepséget, amely alkalomból helyreállították a költő 1969-ben létrehozott, majd a rendszerváltást követő években többször is megrongált ispánkúti emlékművét.

Az Emlék-lapok rovatban Fülöp László a nagyteremi Sükösd családot mutatja be nekünk. Az erdélyi, hajdani nagy birtokokkal rendelkező nemesi család tagjai híres emberek voltak, fejedelmeket és királyokat szolgáltak hűségesen – mégis elfeledte őket az utókor. „Általános és helytálló a genealógusok ama megfigyelése, hogy ha egy nemesi család férfiágon, azaz magtalanul kihal, akkor a története is előbb-utóbb a homályba vész, a múltja szinte feledésbe merül. Az ősökről csak töredékek maradnak fönn, neveiket nem tudjuk pontos évszámokhoz kötni, és a családi kapcsolataikat nemzedékrendben fölállítani” – olvasható Fülöp László írásában.

A Könyvesház rovatban Kajcsa Kriszta a híres magyar felfedező, afrikanista és fotográfus Teleki Sámuel peregrinációs naplóját mutatja be nekünk, Benkő Levente pedig M. Lezsák Gabriella: Régészeti iskola a kincses városban (1940–1944). László Gyula kolozsvári évei című, tavaly megjelent kötetet ismerteti.

A magyar kultúra napi rendezvénysorozat részeként Maszelka János festőművész munkáiból nyílt kiállítás a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban, a tárlat anyagát Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész válogatta. A kiállításról körülményeiről, a festőművész munkásságáról és alkotóvilágáról P. Buzogány Árpád beszélgetett el Lőrincz Ildikó művészettörténésszel; az erről szóló írás a Galéria rovatban olvasható.

A Vadrózsák rovatban Szász Rozália a kolozsvári bibliás kofaasszony, Szabó Sári történetét tárja elénk mese formájában. A lapszám utolsó anyaga a Hétköznapi hőseink rovatban olvasható: Fazakas-Kis-Ferkő Anita, Fazakas-Nagy-Jancsi Klára Katalin, Mezei Jázmin Bianka és Varga-Mihály Adrienn a tíz éve elhunyt református lelkipásztor, az Inaktelkén is szolgáló Jánosi Lóránt Sándor élete és munkássága előtt tiszteleg.

A címlapon az Erdővidék Múzeum egyik felvétele, a hátsó borítón Maszelka János fényképe látható. A lapszámban Czina Tivadar, Elekes Andor, Greguss János, Orbán Balázs, Maszelka János, Nico Versteeg képeit, illetve illusztrációit használták fel.

A szerkesztőség közlése nyomán

www.muvelodes.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.