AMIKOR A „NEM LÉTEZŐ” TARTOMÁNY RAGASZKODIK A LÉTEZÉSHEZ

Sokat írtak a Székelyföldről, jószándékkal, vagy épp anélkül. Inkább rosszindulattal. De mi így szeretjük, hogy ökörré növeljük a szúnyogot. A politikusok által gyakorolt ingerült nyelvezetet használva, amellyel kitakarhatók az általuk elkövetett baklövések, miközben ez a Székelyföld makacsul bizonyítja nekünk, hogy egy olyan Romániában, ahol a korrupció, a hozzá nem értés és a folytonos cselezés teremti a törvényt, van egy vidék, ahol a szorgalom, a komolyság és a józan ész szándéka érvényesül. Pontosan azok az értékek, amelyek eltűnőben vannak a fanarióta politika által megfojtott társadalmunkban.

Miért beszélünk most a Székelyföldről? Mert ez az Erdély szerves részét képező vidék „találta fel” a Sepsi OSK Sepsiszentgyörgy csapatát, amely a Kolozsvári CFR, az FCSB és az U Craiova mellett részt vesz az UEFA Europe Conference Liga elődöntőjében.

A versenyt közvetítő televíziók által totálisan figyelmen kívül hagyva – azzal az indokkal, hogy „úgyis ki nézi még őket” – a háromszékiek bebizonyították, hogy volt értelme, munkával és ambícióval sok mindent meg lehet tenni ebben az országban is. Bocsánat, itt, ebben a régióban. A tulajdonos és a klubvezetők méltatlankodása jogos: „Vajon mi Azerbajdzsánnak hozunk pontokat, nem Romániának?”

„A Sepsi tette a dolgát”

A Dâmboviţa-parti klikk irigyelte az infrastruktúra terén elért eredményeket, ujjal mutogatott rájuk amiatt, hogy anyagi támogatást fogadtak el Magyarországtól, amit a hazafias bölények egy része szidalmazott, s azt is nehezményezte, hogy a szurkolói magyar nyelven támogatják kedvenceiket; a Sepsi közben tette a dolgát, lassan, de biztosan reménykedett és küzdött a bajnoki címért, itt, Romániában, igen, azért a kupáért, amelyet idén el is nyert.

Visszatérve a klub tulajdonosára, nem szégyen péknek lenni, mint ahogyan pásztornak sem. Kár páviánként viselkedni a versenytársaddal szemben, és a megbántásával überelni a nacionalizmusodat. Diószegi hallgatott, és tette a dolgát. Nyugodt, kiegyensúlyozott, aprólékos körültekintéssel fektette be a pénzét, nem csalta ide sem Messit, sem Mbapét, sem más csillogó sztárokat, hanem olyan csapatot épített, amely szépen játszik, küzdő szellemmel bír, és olyasvalamit tud, amit a többi csapat nem ismer a honi mioritikus futballban.

Ha látod, hogy van egy edző, aki tényleg dolgozik, csapatot irányít, mint amilyen Bergodi, aki a 92. percben, bár 2-1-re vezetnek, újra és újra támadásba lendíti játékosait – nem biztatja arra, hogy önelégülten fordítsanak hátat a kapunak, ahogy mi tesszük „az ősi rítus” szerint – , akkor ülj, és gondold át, hogy miért vádolsz egy ilyen csapatot.

Mondanunk sem kell, hogy az Erdély TV által készített és a YouTube-on sugárzott adás egyértelműen messze felülmúlta a helyi televíziók adásait. Akárcsak az itt látott foci is.
És akkor csodálkozunk, hogy Orbán Viktort tapsolják, és nem Nicolae Ciucă román miniszterelnököt.

Hagyjuk csak, jól van ez így! Újabb csapat jelent meg a kolozsvári CFR után, amely tele van „magyarnak” nevezhető játékosokkal, még akkor is, ha többségük román. De igen, itt játszik, a „nem létező tartományban”.

És mi van akkor, ha ez a játék Románia hírnevét is öregbíti?

Marius Aciu

Simó Márton fordítása

Az eredeti ITT olvasható a Cluj.24 portálon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.