MŰVELŐDÉS – 2022. május

„Petőfi és az ő erdélyi, segesvári emlékezete nemcsak a maroknyi, egyre fogyó fehéregyházi magyarságé, hanem általában és összességében a teljes nemzeté, etnikai és állampolgári vonatkozásban egyaránt, sőt a mindenkori szabadságvágyóké is” – fogalmazott a Művelődés májusi vezércikkében Benkő Levente, a folyóirat főszerkesztője.

Írása Szabó Józsefnek az Enciklopédia rovatban közölt tanulmányához kötődik, amelyben a fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, a Petőfi-emlékhely gondnoka a helyi Petőfi-ünnepségek történetét foglalta össze. Az Emlék-lapok rovatban Borbély Éva egy 1942-ben megjelent, honvédszakácsképző tanfolyam számára írt könyv kapcsán a hadsereg élelmezésének mindenkori problémáit vázolja fel, a témához illő recept kíséretében.

Ugyanabben a rovatban Sümegi György művészettörténész Kádár Imre költő, műfordító egy fiatalkori, 1914-es írását közli újra. A Kérdező rovatban P. Buzogány Árpád beszélgetését olvashatjuk Sándor-Zsigmond Ibolyával. A székelykeresztúri muzeológus újabb könyve kiadására készül, amelyben a városról kiadott képeslapokat és az azokhoz fűződő történeteket teszi közzé. Zilahi Nono írása, amelyben a farkaslaki születésű, Montréalban élő Sipos Sándor képzőművészt mutatja be, a Galéria rovatban kapott helyet. A Vadrózsák rovatban Suba László a kibédi szekérkészítőkről értekezik, Balázs Lajos pedig Halázs Péter „Ninc, ki gondot üszeljen ránk” című, a moldvai magyarok hagyományos műveltségével foglalkozó kötetét ismerteti. A Hézköznapi hőseink rovatban az előző lapszámunkban közölt írás folytatása kapott helyet, Mihály Izabella, Kölcze Henrietta, Márk Arnold településük, Málnás jeles személyiségéről, Tőkés József lelkipásztorról emlékeznek meg.

A címlapon Molnár Szabolcs felvétele, a hátsó borítón pedig Sipos Sándor munkája látható. A lapszámban archív felvételeket és a szerzők fényképeit, illusztrációit használtuk fel, illetve Szabó Mária egyik fotóját.

A Szerkesztőség közlése nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.