SZÉKELYUDVARHELY – FOLYTATÓDIK A CSANÁDY-SZOBOR MÉLTÓ ELHELYEZÉSÉÉRT INDÍTOTT ALÁÍRÁSGYŰJTÉS

Folytatódik a Csanády György szobrának méltó elhelyezése érdekében indított aláírásgyűjtés, a székely anyavárosban, ahol az utóbbi időszakban gyakran borzolták a kedélyeket a szoborügyek.

Csanády György sírja a székelyudvarhelyi belvárosi református temetőben – Simó Márton felvétele

Legutóbbi kezdeményezésekként Farkas Árpád Kossuth-díjas költő és Csanády György rádiós szerkesztő, a Székely Himnusz szövegírójának kívánnak méltó emléket állítani. Farkas Árpád szobra még nem készült el, ám dr. Ferenczy Ferencz nyugalmazott főállatorvos, a város korábbi polgármestere, a költő osztálytársa szorgalmazza, gyűjti az adományokat, és igyekszik megtalálni a konszenzusos és mindenki számára megnyugtató megoldást.

Csanády György 1940-ben – Fotó: a Haáz Rezső Múzeum tulajdona/ Székelyudvarhely

Bíró Edit önkormányzati képviselő, a Balázs Ferenc Kar vezetője azonban méltatlannak tartja a huzavonát és március elején aláírásgyűjtésbe kezdett. A teljesen előkészített Csanády-szoborral azt szeretné elkérni, hogy népszerűségét tekintve „második nemzeti énekünk” költőjének emlékhelye a Sétatér bejáratának bal oldalán, a Nagyküküllő partján, átellenben Tomcsa Sándor szobrával átellenben legyen. Ez a környezet reprezentatív, és alkalmas arra, hogy ott a helyiek és az idelátogatók leróhassák kegyeletüket, illetve annyira tágas, hogy időnként megemlékezéseket és ünnepségeket lehet ott tartani.

Bíró Edit egy korábbi megemlékezésen (2021) – Fotó: Simó Márton

Kétfajta módszerrel lehet aláírni

Az önkormányzati képviselővel párhuzamosan és egyetértéseben, egy magánszemély is gyűjti a támogató szignókat. „Mivel a szoborbizottság művészi és talán egyéb okokra hivatkozva nem engedélyezi az adakozásból elkészített Csanády György bronzszobor köztéren való felállítását, tisztelettel kérem a város lakóinak támogatását a szobornak a Sétatéren való felállításához. A mellszobor Csanády György, a Székely Himnusz szövegének szerzőjét ábrázolja, és mint városunk szülötte megérdemli a méltó tiszteletet, amelyet a többi nagyjainknak állítottunk” – írja a petíció indoklásában, amely ITT, a Peticiok.com webhelyen található.

Március 2-a óta 215-en írták alá elektronikus felületen; személyesen, papíralapú íveken a székelyudvarhelyi Demokrácia Központban (Vár utca 4.), hétköznapokon 8 és 16 óra között, illetve a Balázs Ferenc Vegyes Kar önkénteseinél kehet lehet aláírni (jelenleg a 430. aláírásnál tartanak).

A 2022. május 22-re kitűzött szoboravatás nem tűnik megvalósíthatónak, viszont az egyetértő aláírásszám jelentékenyen megnövekedhet még április és május folyamán.

Kapcsolódó

A Székely Himnusz rövid története

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.