MŰVELŐDÉS – 2021. DECEMBER

Szokásához híven, decemberi számában a Művelődés karácsonyi köszöntőkkel üdvözli olvasóit, ezúttal Keszeg Vilmos kolozsvári néprajzkutató, egyetemi tanár gyűjtéséből nyújt egy csokorra valót.

A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik Borbély Éva, Magyarvistában élő néprajzkutató, magánvállalkozó írása is, amelyben a szerző sok nemzedéken átöröklött karácsonyi szokásokat, mint például a csobányozást, a tűzgyújtást, az adománygyűjtést és az ajándékozást, a karácsonyi tiltásokat eleveníti fel.

Az Enciklopédia rovatban Két nép interferenciái címmel Székely András Bertalan budapesti művelődésszociológus és kisebbségkutató romániai magyar, illetve magyarországi román értelmiségiekkel készített interjúiról számol be, Ákosi Zsolt Attila máramarosszigeti tanár pedig Surányi Miklós író máramarosi éveit ismerteti.

A Könyvesház rovat keretében Boros Ernő nagykárolyi újságíró Karácsonyi Károly A nagykárolyi nyomdászat kétszáz éve. Elfelejtett örökségünk című, nemrég megjelent könyvét ajánlja az olvasó figyelmébe.

A Galéria rovat hasábjain Takács Gábor kolozsvári grafikus Désy Károly szobrász és festő művészetéről ír.

A Hétköznapi hőseink rovatban Molnár Natália Vivien, Molnár Tímea Angéla, Páll Aliz Nikolett és Páll Orsolya Bernadett diákok a máramarosi Domokoson élő, többszörös országos és Balkán-bajnok közép- és hosszútávfutó, közművelődési egyesületet és atlétikai klubot is alapító Miklós Artúr Jánosról írnak riportot.

A lapszámban a Művelődés teljes 2021. évi tartalom-, illetve képjegyzéke, valamint a 2022. évre szóló naptár is megtalálható.

A lapszám illusztrációit Borbély Éva, Hans Braxmeier, Désy Károly és Nagy Barna készítették, a képek másik része pedig köz- és magángyűjteményekből származik.

A Művelődés szerkesztősége áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kíván minden olvasójának, munkatársának és támogatójának!

 

A szerkesztőség közlése nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.