DÁVID BOTOND ÁTVEHETTE AZ ELISMERÉST

Kedden este Brüsszelben az Európai Parlamentben volt az idei Európai Polgár díjak átadási ünnepsége. Az Európai Parlament díját idén Romániából Dávid Botond fotós projektje, a Geofolk érdemelte ki. A székelyudvarhelyi fotós egy lenyűgöző gyűjteményt hozott létre Európa kulturális hagyatékának egyik leglátványosabb eleméből, a népviseletekből.

A projekt jelenleg a Facebookon (https://www.facebook.com/geofolk.org/) érhető el, illetve az év folyamán vándorkiállítás formájában számos romániai és magyarországi településre jutott el.

Dávid Botondot és a Geofolk projektet Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője terjesztette fel idén tavasszal az Európai Polgár díjra.

Vincze Loránt: „Azért jelöltem a Geofolkot, mert egyértelműen rávilágít a sokféleség szépségére és értékére, és jelentősen hozzájárul az európai kulturális örökség megőrzéséhez. Az 56 ország 240 nemzetiségének több mint kétezer népviselete egyértelmű üzenet arról is, hogy a kisebbségi közösségek kultúrája szerves része Európa kulturális sokszínűségének, támogatandó és megőrzendő közös értékünk.

Örvendek, hogy képviselőtársaim is felismerték a kezdeményezés értékeit, és megtisztelő, hogy az Európai Parlament vezetőiből és kiemelkedő személyiségekből álló kuratórium Romániából az általam javasolt projektet tartotta díjazásra érdemesnek.

Jó volt személyesen fogadni és gratulálni Dávid Botondnak Brüsszelben, nagy pillanat ez számára. Botond, ezúton is fogadd gratulációm és őszinte elismerésem!”

Az Európai Parlament minden évben odaítéli az Európai Polgár díjat. A díj olyan személy, csoport, egyesület, szervezet kivételes teljesítményének jutalmazására szolgál, amely elősegíti a tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítését és a szorosabb integrációt, illetve az Európai Unión belüli határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködést; hozzájárul az európai szellemiség megerősítéséhez, vagy az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket konkrétan kifejezi. November 9-én összevont központi átadási ünnepségre került sor Brüsszelben, a 2021-es Európai Polgár díj nyertesei mellett a tavalyi nyertesek is most vehették át díjaikat.

Vincze Lóránd sajtóirodája közlése nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.