A JELEN KITAPOSOTT ÚTJA A JÖVŐ FELÉ VEZET

Kétségtelen, hogy jelentős előnynek számít az a tény, hogy a község egyetlen településből áll. Így nem hatványozódnak, nem változnak beosztott településenként a gondok, viszonylag könnyebb egyfajta koncepciót érvényesíteni, s azt helyben alkalmazni.

Homoródalmáson jelentős infrastrukturális fejlesztések zajlottak az elmúlt években. Már jó pár éve megtörtént 132-es számú megyei út modernizálása, amely könnyebbé tette a közlekedést Homoródkarácsonyfalva, illetőleg Oklánd, a gyorsforgalmi utak, valamint Szentegyháza és Csíkszereda felé. Ez a fejlesztés ugyanakkor plusz terhet is jelentett sokáig, hiszen megnövekedett az áthaladó közúti teherforgalom. 

Tikosi László polgármester második mandátumát tölti a község élén

Két éve azonban, ahogy átadták a Leányerdőn át vezető 132A jelű utat, amely szintén komoly felújításon esett át – itt gyakorlatilag egy dűlőút szakszerű átalakítása történhetett meg, sáncokkal, átereszekkel és kétrétegű aszfaltburkolattal látták el –, olyan opciót kínálva, amely részben tehermentesíti a már meglévő korábbi útszakaszt, olyannyira, hogy Székelyudvarhely megközelítése jobbára ma már ezen a lényegesen rövidebb útszakaszon zajlik. Ez az út ebben az évben már a szintén felújított 131A jelű megyei úthoz csatlakozhat, amelyen immár Homoródszentmárton belterületén is új burkolaton haladhatnak a gépkocsival közlekedők. Húsz perc alatt be lehet jutni autóval Székelyudvarhelyre, ami nem lényegtelen, hiszen így kiváltható az egyórás oda-vissza történő buszozás, jól érzékelhető, hogy sokan élnek is ezzel a lehetőséggel, és megnövekedett a munkába járó fiatalok száma, jelentősen érzékelhető a felnőtti életpályájuk elején járó családok letelepedési hajlandósága.

Olyan beruházások kellenek, amelyek vonzzák az embereket

Egyrészt lakosságmegtartó szereppel bíró fejlesztésekre van szükség, amelyek tovább növelik a hely komfortszintjét, hozzájárulnak a helyi erőforrások hasznosításához, másrészt olyanokra, amelyek új tevékenységi formákat honosítanak meg. Ilyen új irányú foglalatosság lenne az idegenforgalom, amellyel céges formában pillanatnyilag egy család foglalkozik, illetve fontos a kézműves termékek és az élelmiszer előállítására való hajlandóság erősítése.
Az önkormányzat tett néhány fontos lépést, amelyek hatása már érződik. A múlt évben adták át a Sósfürdőt, amely a faluban levő forrás vizét hasznosítja. Ez az objektum hétfő kivételével – amikor karbantartási munkákat végeznek – minden hétköznap nyitva tart, az önkormányzat üzemelteti egy alkalmazottal, hétvégeken pedig kisebb társaságoknak adja bérbe. Ott családi és céges események bonyolíthatók, de egyszerű fürdőzni és kikapcsolódni vágyó társaságok is igénybe vehetik. A fürdőzési lehetőség az ország távolabbi vidékeiről is vonzza a vendégeket.

A múlt évben befejezett Sósfürdő – jelentősen növelő a település idegenforgalmi vonzerejét

A polgármester úrtól megtudtuk, hogy ebben az évben ez idáig 30 ezer lejt termelt az objektum, és – mivel sokak számára ellehetetlenült vagy nehézkessé vált a külföldi üdülés – szívesen jöttek ide a nyári hónapokban a Kárpátokon túli megyékből való vendégek, de a Bánátból, Máramarosból, Erdély legkülönbözőbb vidékeiről regisztráltak látogatókat, és közben jelentkezett a helyi szállás iránti igény is. Az önkormányzat lépett ebbe az irányba, egy korábban megvásárolt házat újíttatott fel, ahol 10-12 személyt lehet civilizált körülmények között fogadni, de rendelkezésre állnak a volt szövetkezeti üzlet emeletén található vendégszobáik is.”

Ez a “sóház” több mint kétszáz éve szolgálja a közösséget – nagy szekértelemmel tatarozták és födték újra

A fürdőt „téliesítették”, előterét műanyag fóliákkal látták el, ha igény mutatkozik rá, akkor a téli hónapiok idején is használhatják. Külön most nem érintettük, de köztudott tény Homoródalmáson, hogy a helyi unitárius egyházközség is építettet magyar kormánytámogatás jóvoltából a saját telkén egy ifjúsági és konferenciaközpontot, amely hamarosan elkészül, és biztos, hogy fontos tényezővé válik. Érdemes ilyen irányú elképzeléseket foganatosítani. Egy kedvező irányú gazdasági folyamat kezdetén járunk. Homoródalmás nemcsak a falunapok alkalmával fogadott testvértelepülésekről érkező vendégeket, sokan családi, baráti társaságokkal érkeztek Magyarországról, de arra is volt példa, hogy negyven személy jött egyazon időben autóbusszal, akik számára helyi programokat kínálhattak. Nyilvánvaló, hogy az Orbán Balázs Cseppkőbarlang, a Vargyas-völgye és az idén elkészült ’via ferrata’ jelent még komoly vonzerőt. Vargyas irányából aszfaltúton közelíthető meg ugyan ez a terület, de itt is megfigyelték, hogy nem csak Brassó és Nagyszeben irányából érkeztek hazai látogatók, hanem Erdély minden szegletéből és a faluból kivezető, felújított makadám-utat használják, de ugyanakkor a gyalogos turizmus is jelentős. Almásról hosszabb a barlang felé vezető út, de látványaiban sokkal gazdagabb. Kétségtelen, hogy szükség van itt egy aszfaltozott útra, amely lehetővé teszi a négyévszakos közlekedést a Vargyas-völgye felé. Ezeken túl idén befejezték az Alsó-Templom utca és a Szabók utcája aszfaltozását, most zajlik a Zsigmondok utcájának a felújítása, ezt a mintegy 700 m-es szakaszt is szeretnék idén átadni; mihelyt az építkezési felügyelet részéről megtörténik a műszaki ellenőrzés és a jóváhagyás, ide is két aszfaltréteg kerül.

Nappali foglalkoztató-központ nyugdíjasoknak

Két évvel ezelőtt kezdték el a volt kuglizó épületének átalakítását, ahol egy nappali foglalkoztató és rekreációs központot kívánnak létrehozni idősek számára. Az idei Barlangfesztivál alkalmával bemutatták az épületet kívülről és belülről egyaránt a helyieknek, de az igazi átadás még nem történt meg. „Feltételezhető, hogy 2022 elejére jutunk el arra a szintre, hogy berendezzük és teljesen el is készüljön – mondja óvatosan Tikosi László polgármester –, de a járványhelyzet további alakulása is erősen befolyásolhat mindent. Igyekszünk megállapodásra jutni a Központi Fejlesztési Ügynökséggel (ADR) Gyulafehérváron, hogy tudjunk megállapodást kötni a Caritas-kirendeltséggel, a Lókodi Kiss Rozália Ökumenikus Öregotthonnal, vagy más hasonló intézmények működtetőivel, amelyek rendelkeznek a kellő tapasztalattal ezen a téren és van rá jogosultságuk is. Közben tájékozódunk a működés mikéntjéről. Mi úgy képzeljük el, hogy kínálhassunk az idősek részére találkozási és tartózkodási lehetőséget, ahol klubtevékenységek és kézműves foglalkozások mellett lehetőséget kínálnánk igény alapján mosásra, – ehhez megvan a felszerelés –, gondoskodnánk számukra ebéd beszerzéséről, vásárlások elvégzéséről. A pályázat részét képezi egy kilenc személyes kisbusz, amely arra szolgálna, hogy a mozgásukban korlátozott idősek szállítását végezzük.

Új funkciót kapott az egykori kuglizó

Azt tervezzük, hogy háziorvossal kötünk szerződést, aki heti két alkalommal jönne, megvizsgálná az időseket, receptet írna számukra és életviteli, táplálkozási, életviteli tanácsokat adna. Pontosan nem tudjuk jelen pillanatban, amikor mindenkinek azt javasoljuk, hogy üljön otthon, s próbálja a minimálisra csökkenteni az érintkezést a falusfelekkel, hogy mekkora az igény. Az azonban tény, hogy elég idős a helyi lakosság jelentős része. Talán a helyben élt öregeket, akik már nyolcvan év fölöttiek, nem tudjuk idevonzani, de hiszem azt, hogy a fiatalabb nyugdíjasok, azok körében, akik városi környezetben töltötték aktív életük jelentős részét, sokkal nagyobb lesz az érdeklődés.”

Javult a közbiztonság, a medvék is visszavonulóban

Négy-öt évvel ezelőtt olyan bűnesetek történtek a faluban, amelyek az egész ország közvéleményét megdöbbentették. A tetteseket sikerült letartóztatni és elítélni. Akkor jött létre a helyi polgárőrség, amely azóta is működik és rendszeresen önkéntes járőri, megfigyelési szolgálatot végez. Ebben az évben 18 kamerát telepítettek, amelyekkel minden útkereszteződés, utca, forgalmas és kevésbé frekventált településrész figyelhető meg 24 órás üzemmódban. A felvételeket 20 napig őrzik. Két kiemelkedően magas érzékenységű kamera van, amely rögzítheti az áthaladó járművek rendszámát; ez nagy segítséget jelent, főleg akkor, ha áthaladó gépkocsik követnek el szabálytalanságokat. „Nagyjából két hónapja helyeztük üzembe a teljes rendszert. Elmondhatjuk, hogy semmilyen nagyobb kihágást nem észleltünk, feljelentést sem kellett tennünk. Jelentős a romák aránya a faluban. A cigányok is megértették, tudomásul vették, hogy be kell illeszkedniük a társadalom megszokott és törvények által szabályozott rendjébe.” A medvetámadásokra is felkészültek, összeállt az a helyi bizottság, amely intézkedni, dönteni képes a kártékony példányok elkábításáról, kiemeléséről és elszállításáról, illetve kilövéséről. A múlt évben több medvetámadást jelentettek, úgy a kül-, mint a belterületen, több haszonállatot pusztítottak el be nem azonosítatlan vadak – feltehetően medvék –, de idén távol maradtak. A gyümölcsösökben itt-ott okoztak ugyan kisebb károkat, embert, haszonállatot ért támadásról azonban csak a külterületről érkeztek hírek.

Hogyan tovább? Milyen új beruházásokra készülnek?

Új lehetőségek nyílnak meg a LEADER-program következő turnusában. Ezeket a mutatkozó forrásokat elsősorban munkagépek beszerzése terén kívánják kihasználni. A hóeltakarításhoz, a sáncok és patakmedrek kotrásához szereznének be felszereléseket, illetve olyan gépeket, amelyek alkalmasak az útmenti növényzet, a bozót kiirtására. Az Anghel Saligny-terv keretében pályázni fognak a teljes belterületi úthálózat leaszfaltozására, amely mintegy 5,5 M lejnyi beruházást igényel. „A mostani törvények azt is lehetővé teszik, hogy a megyétől az adminisztrálásunkba visszarendelt, a barlang felé vezető útra is kormányzati pályázatot kérhessünk, és élni fogunk ezzel a lehetőséggel. Számításaink szerint a 6 km hosszúságú műút mintegy 25 M lejbe fog kerülni. Mivel Karácsony-gátjánál, az Orbán Balázs-barlanghoz vezető turistaösvény csatlakozásánál kialakulóban van egy turisztikai övezet, arra a területre egy fejlesztési tervet készíttetünk, hogy szabályozott formába tereljük az ott zajló és oda tervezett céges és magánberuházásokat, a mezőgazdasági és az egyéb jellegű építkezéseket. Bízom benne, hogy a korábbi és a tervezett fejlesztések jó irányt mutatnak, folytatjuk a munkát – mondotta befejezés gyanánt a polgármester –, a tervezési és a tovább-gondolási folyamat azonban nem zárult le, nyitottak vagyunk az érdekelt egyének és a vállalkozások útkereső elképzelései iránt is.”

A külön meg nem jelölt felvételeket a szerző készítette

Simó MártonVélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.