EGY SZÉKELY KINCSTEREMTŐ MŰHELYÉBEN

Csíkszereda keleti peremén egy háromszobás földszínti tömbházlakás különleges népművészeti kincseket rejt. Az 1939. január elsején Csíksomlyón napvilágott látott, majd Csíkpálfalván nevelkedett Csiszér Imre tanító bácsit a szűkebb környezete ugyan ismeri, de munkásságáról minden székely embernek tudnia kellene. Imre bácsi azok közé a jó néptanítók közé tartozik, akik nemcsak tanítottak, hanem neveltek is, akik kis tanítványaiknak és egész közösségüknek többet adtak, mint amennyit elvárt tőlük a Rendszer.

csiszer2
Tanítói pályafutását 1960-ban Csíkszentkirályon kezdte. Itt kezdett el tanítványai bevonásával néprajzi tárgyakat gyűjteni és a kályhacsempéken, kovácsoltvas eszközökön, fatárgyakon és kelméken megtalált diszítő motívumok terelték a figyelmét a magyar népi ornamentika felé.

Az öreg házakból, disznóólak padlásáról és a föld alól előkerült kincseket először az osztályterme sarkaiban, majd egy fásszínben tárolta és ezzel a többszáz darabos gyűjteménével megalapozta Csíkszentkirály falumúzeumát. Kiváló rajztehetséggel lévén megáldva minden tárgyat lerajzolt, s ahol töredékes volt a minta, ott kiegészítette azt. Linóleumba metszette a kályhacsempék, a faragott fa tárgyak és a kovácsolt vas eszközök mintáit és ezeket összehasonlította a Kárpát-medence más magyar tájegységein honos mintákkal. Folyamatosan gyűjtötte a magyar lélek által teremtett diszítő motívumokat az Árpád-kor előtti időktől a 19. század végéig. Régészeti és néprajzi szamunkákat szerzett meg, amelyek eredményeként a saját gyűjtésével együtt ma több mint 6000 mintából álló gyűjteménye van. Aprólékos munkával összegyűjtötte a csíkszentkirályi keresztszemes varrottasok mintakincsét is, amelyet előkészített nyomdai kiadásra. Napi tanítói munkájának tekintette azt is, hogy saját tanítványainak, valamint 7-8 városi osztálynak – legalább 200 gyermeknek – linóleumba metszett, majd házilag nyomtatott feladatlapokat adott. Reggelente, órák előtt kerékpárral hordta szét az iskoláknak.

Húsz esztendő alatt 900 munkalapot készített, amelyekhez mintegy 18 ezer linó metszetet használt fel. A gyerekek még a fénymásoló gépek megjelenése és elterjedése után is szívesebben választották az ő feladatlapjait, mint a nyomdákban kiadott munkafüzeteket.

csiszer1
Csiszer Imre nyugalmazott tanító, fafaragó

Huszonnyolc év csíkszentkirályi tanítóskodás után Csíkcsobotfalvára került, ahonnan 23 esztendeje vonult nyugdíjba. A kincsteremtés igazából a nyugdíjas évei alatt teljesedett ki, ugyanis az utóbbi két évtized alatt hozta létre azt a különleges népművészeti gyűjteményt, ami ma a lakását egyedivé teszi a Kárpát-hazában. A három szobában és az előszobában ott van a múltunk. A falakra és bútorokra akasztott, kartonlapokra ragasztott virágminták és állatábrázolások látványa feltölti a lelket, s ugyanakkor megerősíti a szemlélődőt a magyarság tudatában.

A nyugdíjas esztendők termése az a 800 székely pásztorbot is, amelyeken megelevenítődik mindaz, amit őseink évszázadokon át diszítőelemekként megteremtettek. Ennyi egyedi faragott pásztorbotot sehol sem lehet együtt látni. Mindegyik bot mást üzen. Beszélő botoknak tudom nevezni ezeket az alkotásokat, amelyeken ötvöződnek a mitikus jelképek, a rovás jelek és a kereszténységünk üzenthordozói. A minták 178 magyar településről származnak és azzal, hogy együtt vannak, jelképesen összefogják a magyarságot. Valamennyi botnak a középső, szalagmintás része ötszögű. Ezzel az alkotó Jézus Krisztus 5 szent sebére utal. Kedvenc botjának markolatán a szeged-sövényházi hun-avar temetőben talált szemdísz elevenedik meg. A pásztorbotokon kívül faragott guzsalyok, fokosok és „kincses” ládikók tucatjain elevenednek meg az ősi minták. Valamennyi tárgy azt hirdeti, hogy a tanító bácsi lelkében öröm és elégedettség van. Az ösztönzést, a lelkesedést ehhez a kincsteremtéshez a múlt emlékei adják neki. Kis gyalupadja felett feszület van, az asztalról a Szűzanya szobra vigyázza munkáját. Imre bácsi Istent szerető ember, aki a felesége egykori rózsafüzéreiből és érméiből egy falra akasztható kartonlapra elkészítette a 14 stációból álló keresztutat, amelyet nemrég a csinódi kisiskolásoknak és tanítónőjüknek ajándékozott. Egy másik kartonlapon a saját életét meghatározó fogalmakat összesítette, akár mintegy üzenetként a mai társadalom felé: hit, remény, szeretet, türelem, bátorság, erény, bizalom, mértékletesség, rend, határozottság, engedelmesség, megbocsájtás, bűnbánat, csend, tisztaság, boldogság, kiegyensúlyozottság, akarat, szorgalom, nyugalom, őszinteség, kitartás, igazságosság, találékonyság, vígasztalás, erősítés, összetartozás és hazaszeretet.

Imre bácsi ars poeticája Mátyás király egyik örök érvényű gondolata: „Az isteni szolgálatra bármilyen idő alkalmas, és mindaz, amit a haza érdekében tesz az ember, nem egyéb, mint Isten szolgálata.”

A szerző felvételei

Sepsiszéki Nagy Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.