SZÉKELYUDVARHELY – VETÍTETT KÉPES ELŐADÁS „ERDÉLY VERSZÁLIÁJÁ”- RÓL

A bonchidai Bánffy-kastély Erdély legnagyobb, az évszázadokig legépebben megőrzött főúri kastélya. Erdély viszontagságos történetének hullámhegyeit és-völgyeit leképezve ötvöződött az erdélyi kastélyok jellegzetes típusaként egységgé, s őrizte meg mindazt, amit a történelem és a művelődéstörténet romboló-építő kedve rajta alakított. A második világháború végnapjaiban aztán súlyosan megrongálódott, s a következő évtizedek alatt az erdélyi kastélyok jellegzetes sorsában osztozott, amely sors tragikus és megrendítő még akkor is, ha napjainkban – talán az utolsó pillanatban –, nagyszabású és távlatos újjáépítés keretében formát ölt az óvó-emlékvédő szándék.

Bonchidaikastely_BJ
Bíró József rajza – a kastély távlati képe (1935 k.)

A kastély 17. századtól adatolható építéstörténetét több mint húsz éve kutató Dávid Gyula műemlékvédelmi építész – legújabb könyvének a bemutatása kapcsán – ezen a több száz éves történeten kalauzol végig, vetített képes előadásában a székelyudvarhelyi Városi könyvtárban, augusztus 11-én, szerdán, délután 18 órától.

Bonchida_1991
Az 1944-es bombázást leszámítva, talán az 1989-es rendszerváltást követő időszak volt a leginkább ártalmas a kastély életében; a visszaszolgáltatás után kezdetét vette a szakszerű felújítás
Bonchida_2018_Annabella
Romosan is impozáns – Tasi Annabella felvétele

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

varosi_konyvtar

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.