MEGOLDÓDHAT A MEDVE-PROBLÉMA

Elfogadta az emberéletet veszélyeztető medvék eltávolítását szabályozó sürgősségi rendeletet szerdán a kormány – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Az önkormányzatoknak azonnali sürgősségi beavatkozást végrehajtó csapatot kell kialakítaniuk, vezetőjük a polgármester vagy annak helyettese lesznek. Ők hozhatják meg a beavatkozási döntést az elfogadott rendelet és a szakmai vélemények alapján. Az eltávolítás módja háromféle lehet: a nagyvad elhajtása, elkábítása és áthelyezése, valamint eutanázia vagy kilövés.

Tánczos Barna ezúttal is hangsúlyozta meggyőződését, miszerint nem Bukarestből kell megmondani, hogy melyik az a medve, amelyik rettegésben tartja egy település lakóit. „Decentralizáltuk a döntéshozatali folyamatot: a polgármester vagy alpolgármester, a helyi viszonyokat ismerve, a szakmai vélemények és a kockázati besorolás alapján dönti el, hogy melyik beavatkozási módszert alkalmazzák” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

tanczos_erdon_on
Fotó: Erdon.ro

Annak érdekében, hogy az azonnali beavatkozás megtörténhessen, a medveészlelést vagy medvetámadást jelenteni kell a 112-es egységes sürgősségi hívószámon a medve jelenlétét vagy a medvetámadást, ezt követően a hatóságok értesítik az adott településen működő, azonnali beavatkozásra jogosult csapatot. Ennek tagjai a polgármester vagy az alpolgármester, a helyi csendőrség tagjai, a helyi vadásztársaság vagy vadászegyesület technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos lehetnek.

A szerdai kormányülést követően Florin Cîțu miniszterelnök elmondta, hogy ez a rendelet rövid távon nyújt megoldást a medveproblémára, hosszú távon rendelkezéseket kell kidolgozni a medvepopuláció szabályozásáról. Hozzátette, a környezetvédelmi minisztériumnak maximum egy éven belül intézkedéseket kell hoznia ennek érdekében.

Az Agerpres jelentése nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.