MŰVELŐDÉS – 2021. JÚLIUS

„2021 minden szempontból atipikus év. Olimpiai játékok páratlan évben – ilyet még a két világháború sem okozott. De az örömhír, az örömhír: Tokióban lesz olimpia. Ünnepeljük együtt a sportot, éljen a sport nagy ünnepe, hajrá magyarok!” – írja Killyéni András kolozsvári informatikus és sporttörténész a Művelődés júliusi, tematikus számának vezércikkében, így hangolva az olvasókat a napokon belül megnyíló XXXII. nyári olimpiai játékokra.

A lapszám teljes terjedelmét az olimpiai játékok színesebbnél színesebb, és szebbnél szebb emlékeinek szenteli, az újkori olimpiák kezdeteitől napjainkig. Mint ismert, a 32. újkori, tokiói játékokat a vírusjárvány miatt halasztották 2020-ról idénre.

Ennek kapcsán Horváth Vilmos sporttörténész a háborúk miatt elmaradt olimpiákról ír. Csinta Samu újságíró a zágoni tornászcsillag, a négyszeres olimpiai bajnok Szabó Kati győzelmeit, Stahl István ny. újságíró a szatmári sportolók olimpiai sikereit ecseteli. Csíki András ny. sportvezető a székely jégkorongozók téli olimpiai szerepléseit, Dobos László sportújságíró a csíkszeredai hatszoros olimpikon biatlonos Tófalvi Éva pályafutását eleveníti fel. Szabó Lajos sporttörténész a felvidéki Szokoly Alajosról, az újkori olimpiák első számú versenyzőjéről, Szikora Katalin sporttörténész Pierre de Coubertin bárónak az olimpiák műsorán korábban szereplő művészeti versenyekről tár fel érdekes részleteket. Balázs Bence újságíró a kolozsvári paraúszó Kovács Zoltánnal készített interjút, Lakatos Artur történész az olimpiák médiatörténetét foglalja össze, Boros Miklós sportújságíró pedig az olimpiák mondhatni, mindenkori dilemmáját, a sportolók hivatásos és amatőr jogállását vizsgálja.

A lapszámot bőséges képanyag teszi színesebbé.

A szerkesztőség közlése nyomán

20150611-muvelodes-folyoirat-megh

www.muvelodes.net

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.