LEADTÁK A NEMZETI RÉGIÓK POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉS PAPÍRON GYŰJTÖTT ALÁÍRÁSAIT

A kezdeményezők csütörtökön leadták az illetékes állami hatóságoknak a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés papíron gyűjtött aláírásait. Az interneten gyűjtött aláírások adatbázisainak az átadására pénteken kerül sor – tájékoztatta az MTI-t Izsák Balázs, a kezdeményező bizottság elnöke.

Izsák Balázs elmondta: Romániában 149 845, Magyarországon mintegy 90 ezer, Litvániában közel négyezer aláírás íveit juttatták el az országok illetékes ellenőrző hatóságainak. Az interneten 1 167 571 aláírás gyűlt össze. Megjegyezte: Romániában a belügyminisztérium lakosságnyilvántartó és adatbázis-kezelő igazgatósága foglalkozik az ellenőrzéssel. Az igazgatóság munkatársai készségesen fogadták a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) önkéntesei által Bukarestbe szállított több mint egy köbméter iratot tartalmazó 49 dobozt, ők maguk is segítettek abban, hogy a dobozok bejussanak a parkolóból a hivatalba. Az országos hatóságoknak három hónap áll rendelkezésükre az aláírások ellenőrzésére, a hiteles aláírások számának a megállapítására.

Izsák Balázs elmondta: éppen Litvániában nagyon jó, hogy ennyi papíralapú aláírás is összegyűlt, hiszen az online aláírásgyűjtés során csak két százalékkal sikerült meghaladni az előírt küszöböt. A papíron gyűjtött aláírásokkal együtt immár közel ötvenszázalékos a küszöb túllépése.

Székelyek menete - Réty
Izsák Balázs – Fotó: Beliczay László/ MTI (archív)

A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az Európai Unió tagállamai a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is. A május hetedikén zárult aláírásgyűjtés során a kezdeményezőknek sikerült teljesíteniük az EU által támasztott feltételeket. Több mint 1,4 millió aláírást gyűjtöttek össze a megkövetelt egymillió helyett, és az előírt hét ország helyett tíz országban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Írországban, Spanyolországban, Lettországban, Szlovéniában, Svédországban és Litvániában) sikerült átlépni az aláírások számával a megszabott küszöböt.

Az MTI jelentése nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.