A TÍZ ÉVES EVILÁGI

A magyar költészet napja alkalmával a Hagyományőrzési Forrásközpont partnerségben a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatallal április 11-én, vasárnap 18 órától a Városháza Szent István termében Pilinszkytől napjainkig címmel ünnepi műsort szervez az Evilági együttes fellépésével. Orbán Ferenc együttesvezetővel beszélgettünk.

 

orban_feri_toro
Orbán Ferenc zenekarvezető, előadóművész – Toró Attila felvétele

– Idén tízéves az Evilági együttes. Tíz év, tíz lemez. Hogyan emlékszik a kezdetekre?

– Rég volt, s tán igaz is volt. Bő tíz éve megadatott a lehetőség, hogy függetlenül másoktól dönthettem arról, mely városban szeretnék élni. Mivel mindig is kedvemre való volt a sepsiszentgyörgyi zenei pezsgés, így egyszerű volt ezt megválaszolnom. Különböző zenei műsorokat kezdeményeztem, mígnem felmerült bennem az eddigi egyik legmerészebb ötlet, amely szerint a városhoz kapcsolódó muzsikusokat, énekeseket egy lemez erejéig összetalálkoztatnám. Így készült el tíz éve az első Evilági lemez, több mint százhúsz fő közreműködésével – kihangsúlyoznám, ekkor még csak egy lemezben gondolkodtam, nem volt együttes-terv.

– Mi hívta életre és mi tartotta ennyi időn keresztül életben az együttest?

– Az imént említett lemez fogadtatása, s a belső lelki kényszer hívta életre a csapatot. Már a kezdetek kezdetén tudtam, hogy hagyományos zenekarként, azaz állandó tagsággal és egyetlen zenei vonalat képviselő törekvéssel nehéz lesz életben tartani a lelkesedést. Így, ezzel a szerteágazó tematikával, s a rugalmas felállással megsegítettük a közös álmodozást.

– Az elmúlt években változott-e a csapat felállása?

– Folyamatosan változik, hiszen erre tudatosan nyitottak vagyunk. Az első koncerten öten ültünk a zentai színpadon, de volt olyan is, hogy tizenöten játszodtunk nagykoncertet. Az utóbbi időben kristályosodott ki az a hármas mag, akik Udvarhelyen is fellépnek ezen a vasárnapon, név szerint: Gábor Szabolcs, Gyergyai Szabolcs és jómagam.

Evilagi plakat A4-es_2021
Az Evilagi 2021-ben

– Két másik együttest – a Mozsikácskát és a Borvilágit (BRVLG) – is fenntartanak. Miben különbözik a három formáció?

– Alapvetően ugyanazokról az emberekről van szó, igaz a borvilágis változatban már kiegészülünk négy főre, hiszen az egy hangosabb, nagyszínpadiasabb produkció. Pár évvel ezelőtt merült fel, amikor egy felnőtt koncertünkre zömében gyermekek ültek be, hogy jó lenne a célközönségnek üzenni, avagy a tematikát jelezni. Így határoztuk el, hogy a Mozsikácska első sorban gyermekeknek szeretne dalolni, a BRVLG-val boros témájú verseket énekelnénk fiataloknak, felnőtteknek. Az Evilági pedig marad az irodalmiasabb vonal, melybe belefér az író-olvasó találkozó, a családias rendezvények, valamint az ünnepi együttléteken való részvétel.

– Hogyan ünneplik a kerek évfordulót?

– A jubileumi évünket egy ajándék-sorozattal indítottuk, mely szerint tíz pénteken keresztül egy-egy evilágis dalfeldolgozást osztottunk meg erdélyi zenekarok előadásában. A továbbiakban egy Pilinszky-dallal is készülünk, mely klip formájában fog nemsoká megjelenni. Továbbá a felújított Dalóka műsorunkat szeretnénk bemutatni a meglévő repertoárjaink mellett – ezzel kapcsolatban is készül egy meglepetés, reméljük gyermeknapra meg is jelenhet. Ha a körülmények megengedik, akkor a tíz évet összefoglaló nagykoncertre is nyitottak lennénk.

– Vasárnap a Magyar Költészet Napján az udvarhelyi közönséget örvendeztetik meg. Pilinszky János születésének századik évfordulóján a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költő verseiből hoznak összeállítást, ugyanakkor kortárs költők verseit is előadják. Mire számíthat a közönség?

– Szép versekre, s remélhetően a hozzuk méltó muzsikákra.

Illusztrációk: Orbanferenc.com

Nagyálmos Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.