SZÉKELYFÖLDI NÉPVISELETEK – BARÓTON ÁLLÍTJÁK KI HAÁZ F. REZSŐ RAJZAIT

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont rendhagyó néprajzi jellegű szabadtéri vándorkiállításon mutatja be Székelyföld településein Haáz Ferenc Rezső rajztanár, múzeumalapító és etnográfus székelyföldi népviseletekről a múlt század harmincas éveiben készült ceruzarajzait és akvarelljeit.

A Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein c. tárlatot az előző évben Székelyudvarhelyen (Haáz Rezső Múzeum), Csíkszeredában (Kájoni János Megyei Könyvtár), majd Gyergyószentmiklóson (Városi Könyvtár) tekinthették meg az érdeklődök.

Idén, 2021. március 13-án, szombaton 18 órakor Barót központjában a Református Templom előtt nyílik meg az Erdővidék Múzeumával és a Baróti Református Egyházközséggel közösen szervezett szabadtéri kiállítás.

A helyi múzeum részéről Hoffmann Edit muzeológus és Demeter László vezető muzeológus tart felvezető, köszöntő beszédet, a kiállítást megnyitja P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Forrásközpont munkatársa, népdalokat énekel Tordai Ákos.

Haáz F. Rezső (1883-1958) – a múzeumalapító mellszobra ma a róla elnevezett intézmény kertjében található (Bodó Levente alkotása)

Haáz Ferenc Rezső rajztanár, múzeumalapító és etnográfus székelyföldi viseletekről készült ceruzarajzai és akvarelljei hűen őrzik az egykori népviseleteket. A baróti szabadtéri kiállításon megtekinthetőek a homoródalmási, felsőrákosi, peteki, székelymuzsnai, kecseti, gyulakutai-siklódi, kisfaludi, lövétei, lövéri román, bátosi szász, gyergyóvidéki, csíkvidéki, gyimesfelsőloki, felsőrákosi női és férfi viseletek. A kiállított művek Haáz Ferenc Rezső örökösei, a Haáz Rezső Múzeum valamint a képeket feldolgozó és nyomtatásra előkészítő Balázs Ödön tulajdonát képezik. Öt évvel ezelőtt a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont képeslapgyűjtemény formájában már megjelentette a digitálisan feljavított anyagot, díszes falinaptár is készült, de most – tekintettel a különleges helyzetre – nagyméretű nyomatok formájában helyezik közszemlére a templom kerítésén úgy, hogy bárki számára megtekinthetővé váljon, az arra járók is láthassák.

A járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, a kiállításmegnyitó alkalmával kérünk minden érdeklődőt a maszkviselésre és a távolságtartási szabályok betartására.

A Forrásközpont közlése nyomán

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.