MEGVAN A TÍZEDIK ORSZÁG!

Írország a tizedik állam, ahol sikerült átlépni a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés támogatásához szükséges aláírások alsó küszöbét, éppen egy évvel azután, hogy a magyar országgyűlés állásfoglalásban állt az ügy mellé – közölte Izsák Balázs, a kezdeményezést elindító Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, aki jelképes üzenetnek tartja ezt az egybeesést.

A petíció ITT írható alá!

A kezdeményezés aláírásgyűjtési kampánya múlt hétfőn (február 22-én) indult újra, miután az Európai Bizottság a koronavírus-járvány miatt ismét (harmadszor is) meghosszabbította az aláírásgyűjtési határidőt. Az első határidő 2020. május 7-e volt, a legutóbbi 2021. február 7-e, amikorra kilenc európai uniós tagállamban sikerült elérni a lakosságarányos küszöböt. Az egymillió aláírás már korábban megvolt, de a polgári kezdeményezéseknek legalább hét uniós tagállamban kell elegendő támogatójuk legyen ahhoz, hogy az EB foglalkozzon a kérdéssel. S bár ez a feltétel teljesült, az uniós szerv azóta még egy hosszabbításról döntött, így 2021. május 7-ig lehet még gyűjteni a kézjegyeket. Ezt meg is fogják tenni, különösen ott – például Litvániában és Svédországban –, ahol éppen csak elegendő aláírás van, mert a hitelesítés során visszaeshetnek a küszöb alá a minimális támogatóval rendelkező országok. Emellett más országokban is gyűjtenek még.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Izsák Balázs néhány napja azt nyilatkozta, hogy küszöb nélkül is fontosnak tartja a flamandok, a szárdok, a bretonok és a korzikaiak megnyerését az ügynek. Szombati közlemé­nyében az SZNT elnöke arra buzdít minden magyart, hogy írja alá a kezdeményezést, ha még nem tette meg.

Fotó: MTI/archív

Címképen: Résztvevõk a Székelyföld területi autonómiájáért tartott marosvásárhelyi tüntetésen a székely szabadság napján, 2019. március 10-én. Fotó: MTI/Boda L. Gergely

A Háromszék közlése nyomán

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.