TRIANON 100. – BOGÁRTELKE (146.)

Falu Romániában Kolozs megyében, közvetlenül a Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal mellett fekszik, a nádasdaróci megállóval szemben. Románul Băgara. A falu a trianoni békeszerződésig Kolozs vármegye Bánffyhunyadi járásához tartozott.
1299-ben Bogárteluke néven, 1397-ben Bogártelke, 1399-ben Bogárteluke, 1609-ben Bogártelke néven írják.

Temploma a katolikus korban épült, 1509-ben. A 18. században ezen a címen követelték és kapták is vissza a katolikusok egykori templomukat, melyet 1741-től 45 éven át használtak is, amíg II. József vissza nem ítélte a reformátusoknak.

A református templom – Fotó: Muvelodes.net

A falu egykori birtokosa, Bojár János  Szent László tiszteletére építtetett templom eredeti gótikus stílusára csak a szentély félköríves diadalíve emlékeztet. A 79 festett táblából álló mennyezet készítőjének neve és készítésének ideje nem maradt fenn, de a feltételezések szerint Umling Lőrinc és Simon György munkája (1794). Magyar lakossága a reformáció óta református. Gyülekezete az erdélyi református egyházkerület kalotaszegi egyházmegyéjéhez tartozik.

Az 1992-es népszámlálás 432 bogártelki lakost regisztrált, ebből román 31, magyar 401. 2002-ben a 402 lakosából 270 református, 84 adventista, 41 ortodox volt. Napjainkban 401 lakosa van (2017).

Fekete János táncol – Fotó: Nepmuveszetmesterei.hu

A Kolozsvár Kerekdombi Református Egyházközség, a Holland Nederlands Gereformeerde Kerk Heemstede testvérgyülekezet anyagi támogatásával 2004-ben, Filemon néven gyülekezeti házat avatott fel itt, ahol szállás, táborozási lehetőség, sportpálya áll a fiatalok rendelkezésére, ezzel is hozzájárulva a fiatalok vallásos neveléséhez. Ezzel nagyot lendült a falu látogatottsága.

Bogártelkiek táncolnak (1941)

Címkép: Reformatus.ma

Charta XXI./ Simó Márton – Wikipédia, Zote.lutheran.hu, Arcanum.hu, Erdelyiutazas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.