ÜZLETI TITOK

Friss hír – a Kossuth Rádió Reggeli Krónikájában hallottam 2021. január 27- én – , hogy az EB ülésén a minap az Európai Gyógyszerügynökség igazgatója bejelentette, hogy a harmadik nagy oltásanyag-készítő cég is jelezte, nem fogy annyit leszállítani a AstraZeneca-vakcinából az unió országaiba, mint amennyit azelőtt megegyeztek. És Svédország sem fizet addig, amíg ki nem derül valójában 5 vagy 6 adag oltás van-e a Pfizer-Biontech ampullájában.

Mert a számlázásnál felfelé kerekített a cég. Néhány éve, már Bill Gates is azzal hencegett, hogy az ő hatalma nagyobb az amerikai elnökénél. Valóban, tudta mit beszél, mert az idén a januári elnöki beiktatás előtt ezt be is mutatta: a fészbuktól kezdve a többi nagy high-tech óriás egyszerűen letiltotta a Trump-videókat és üzeneteket. Még a keresőszerverről is kigyomlálták a volt amerikai elnökre utaló nyomokat. Mert ők döntik el, mi a szabadság, és mi nem az. Nemrég a filmforgalmazó világvállalat is törölte a nézhető filmek listájáról azokat a filmeket, amelyeket ő rasszistának bélyegez, és azt írta magyarázatnak: így megvalósulhat az álmunk egy jobb világról, amelyet (mi, a szerkesztők) elképzeltünk… Persze, cenzúrával, véleménydiktatúrával, elhallgattatással, hazugsággal. Itt az igazság (a mese) vége… Aki nem hiszi, annak utánajárunk.

A kommunizmusban is pont ezzel a módszerrel hatottak. Felgöngyölítjük a kontaktokat. Bevallod, mert kedvezményezett leszel. Neked is megéri velünk tartani… A Nagy Testvér figyel, szemmel tart, nyomon követ, beazonosít. Ő ezt úgy nevezi: monitoring… Nem tűri az ellentmondást. Nem viseli jól az ellenszegülést. Esetleg csak akkor, amikor az ő táborához tartozol.

A szép, szabad és új világról szőtt álmainkat tehát maguk az álomkészítők döntik romba. Segítségükkel szertefoszlik az a mesterkélt ál-igazság-köd, amelyet csillagporként szemünkbe hintettek. Előbb nyugaton, aztán keleten is. Most már nem kell konteo-hívő légy ahhoz, hogy lásd: az érdek, a pénz, a hatalom, az üzleti megfontolás mindent visz. Még a legártatlanabb érzéseket, a legértékesebbet, az életet, az egészséget is.

Az EB szerint az, hogy az oltóanyag készítő cégek egyszerűen figyelmen kívül hagyják az Európai Unió lakosságának érdekeit, hogy nem számolnak be, hová viszik az unión kívül az oltóanyagot, és ez elfogadhatatlan. Pedig hát, az üzleti szempontok titoknak számítanak.

Miért kellene a cégnek a politika orrára kötnie, hogy kivel üzletel? Lehet, hogy Bangladesbe, vagy Zimbabwe-ba ba vitték segélyként a sokmillió ampullát… Ha 15 euróval szorzunk vakcinánként, akkor is egy hárommilliárdos tételből már egész jól meg lehet élni vírussal is…. Vagy egy arab kávédarálócég, Koffein Ampullah rendelte, és többet fizet értük, mint az Unió aktivistái? Ki tudja?

Ha hatalmat adunk a bennünk fogát vicsorító kutyának, akkor sem szájkosár, sem ketrec, sem lánc nem kell neki, mert jogai vannak, akkor majd ne csodálkozzunk, hogy láncra ver minket, és a szerepek felcserélődnek. Aztán könyörgünk neki, hogy engedjen szabadon…

A víz arra folyik, amerre a föld lejt.

Címkép: 123 RF

Sebestyén Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.