INKVIZÍCIÓ VAGY IDEOLÓGIAGYÁR? – FRISSÍTVE!

Azt mondják, hogy az Európai Bizottság (EB) az Európai Unió (EU) döntés-előkészítő, végrehajtó, ellenőrző és képviseleti szerve. Nem választás útján jelölik ki a 27 tagot – minden tagállamból egyet-egyet –, hanem az illető országok delegálják, de ahhoz, hogy elfoglalhassák a kijelölt hivatalt, szükség van az Európai Parlament jóváhagyására. Az Európai Parlamenttel (EP) és az Európai Unió Tanácsával (ET) együtt – amely a tagországok mindenkori miniszterelnökeiből tevődik össze – az EB alkotja azt a hármas pillért, amelyen áll az EU.

Az EB jogkörébe tartozik az úgynevezett európai polgári kezdeményezések kezelése. Ezért döntöttek legutóbb a Minority SafePack ügyében is, amelynek komoly előtörténete van 2013-tól kezdődően, most viszont úgy tűnik, hogy nem több falra hányt borsónál mindaz, amit erdélyi magyar kezdeményezés jóvoltából indulva mintegy hét év alatt, partnereinkkel együtt felmutattunk. Egyike azoknak a keserű tapasztalatoknak, amelyeket az EU-ban kisebbségi magyarokként szereztünk.

Nem éri el az ingerküszöböt az 1 123 422 hiteles aláírás, amely ebben a formában mégiscsak a több mint 50 millió kisebbségben élő európai véleményét tükrözi és képviseli, jelezve, hogy folyamatos hátrányok érik őket, érnek minket származásunk, kulturális sajátosságaink és gyökereink miatt. Az EB részben megoldottnak tekinti a felvetett problémákat, azt hangsúlyozza válaszában, hogy azok a már érvényben levő stratégiák mentén rendeződnek, megvan hozzá a jogi keret, s amennyiben mégsem, akkor az országok nemzeti hatásköre lenne és lesz a dolgok rendezése. Itt szuverenitást emlegetnek, de mellette valahogy az a varázsszó, amilyet a kilencvenes években gyakran használtunk itt is, meg ott is, a szubszidiaritás, mára mondhatni teljességgel kikopott a politikai közbeszédből. Hogy belügyekbe nem szólhatnak bele. Viszont továbbra is megmarad az ellentmondás egyes alkotmányok és bizonyos állampolgárok érdeke között.

Az EU nem harmonizál jogot és állampolgári közérzetet

Lehetnek ugyan erősen központosított nemzetállamok, mint amilyen Franciaország, vagy éppenséggel Románia. A franciák százötven év alatt nagyjából bedarálták a saját nemzetiségeiket, és közben mindvégig bizonyos demokrácia-típus szószólói és zászlóvivői voltak. Jelmondatuk: a „szabadság, egyenlőség, testvériség” hangzatossá és igencsak romantikussá változott, amikor alkotmányukban is ábrázolták, vagy éppenséggel exportálták, de csak a látók érzékelték, hogy menet közben elcsalták belőle az ördögien zseniális találmány, a nehézkedés elvén működő mechanikus nyaktiló, azaz a guillottine árnyékát, és az emberi becstelenségből, tudatlanságból, nagyravágyásból eredeztethető megannyi értelmetlen halált, amellyel saját gyermekeit pusztította el az a fajta forradalom. Liberté, égalité, fraternité, ou la mort! És tulajdonképpen pusztítja máig hatóan… Lehetnek szövetségi államok, mint Németország, ahol még a halvány regionális germán sajátosságokat és érdekeket is maguk védik belülről… Illetve alkotmányos monarchiák, ott van mindjárt Spanyolország, amely enged – bár nem eleget – az őshonos baszk és a katalán tömegnek…

Miért van az, hogy idestova száz év óta soha nem érvényesül teljes joggal és erővel az erdélyi magyarság érdeke és akarata a keretet biztosító állam kebelén belül? Miért van az, hogy itt a vezetés maga is szétforgácsolja, elsikkasztja és szétkeni a regionális tudatot, valami fantáziával kreált és hamis múltra építve a jövőt?! Ez olyan talapzat, amelyen semmi nem állja meg a helyét, bár a végtelenségig nyúzható, gyurmaként alakítható, és cserélhetők rajta a figurák…

Jelentsen előnyt és többletet a kisebbségi állapot

Én úgy szeretnék itthon élni – és idebent, Európában –, hogy anyanyelvemen működjön az élet minden színtere. Ne származzon hátrányom abból, ha én többnyire más képekkel és másképp hangzó szavakkal álmodom. Az orvosnak legyen kutyakötelessége olyan szinten beszélni ezt a nyelvet, használni a velem fenntartott viszonyában a szavakat, hogy tudjam értelmezni a mondandóját, s váljak képessé annak irányítása mellett élni. Ha akarok. A rendőr anyanyelvemen szólítson meg, mondja meg, hogy milyen kihágást követtem el, vagy mire kell máskor jobban vigyáznom. Ejnyebejnye. Mert az úgy jó. Az adóhivatal tegye félre a maga tolvajnyelvét, amelyet ellenem használ, hiszen az csak arra való, hogy államnyelven kiértesítsen az egyre több befizetendőről. Mert – és itt álljon meg a menet! – a pénzt én termelem. A felebarát tiszteljen különbözőségemért, mert én is felnézek rá, s ha ellenem ágál, hallgattattassék el, mert olyanságáért őt én sem szidom. Elsősorban az én, s az itt lakók érdekeit, s az én javamat tartsa szem előtt, mert a lámpa és a lámpaolaj nem adható kölcsön. És különben is: „Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a kiválasztottak.” (Péld 22, 14)

Ahhoz, hogy mindezek megvalósuljanak, mélységében, mindenféle alapdimenzióval együtt kellene megváltoztatni a struktúrákat. Az sem lenne szentségtörés, ha a romániai magyarság – benne a székely enklávéval – kiválhatna a továbbra is egy és oszthatatlan román nemzetállamból úgy, hogy bennmarad, ám részesüljön abban az autonómiában, amelyet háromrétegűnek képzelnek el a kisebbség jövőálmodónak nevezhető politológusai és igényesebb gondolkodói. Attól még a többség eléldegélhet. Bár a szétfejlődés sem igazán üdvözítő.

Milyen legyen az út

A romániai magyar sajtó egy része megadóan veszi tudomásul az EB döntését. Mondván, hogy ezek/ azok ilyenek. A másik oldal, a másik rész – és ez a természetes – kijelenti, hogy haladni kell ezen a pászmán, hiszen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért Polgári nevű csomagja is hasonló népszerűségnek örvend, bár a koronavírus-járvány miatt két alkalommal is hosszabbítani kellett a határidejét, mivel nem gyűlt össze hét előírt országból a kvóta, bár az egymilliós értékhatárt már rég túllépte.

(Jelen pillanatban – január 27-én, reggel 9:08-kor 1 113 822 aláírást regisztrált a számláló, és Pesty László sajtófelelős szerint három országban is személyesen kampányoltak az elmúlt hetekben, úgyhogy az eredmény borítékolható. Spanyolországban 37727 szignó gyűlt össze a 40500-as kvótából – ez 93,15%! – , ami nagy falat, de hamarosan összejöhet Szlovéniában és Lettországban a kirótt mennyiség. Ez a rész, amely az „alattvalók” részéről bukik a felszínre. Aztán jöhet a többi.)

Úgy tűnik, hogy az Európai Uniónak még tanulnia kell. Olyan, mint egy frissítésre szoruló szoftver. Mivel az engedetlenségünk szintje ilyen, és roppant kulturált, más eszközeink nincsenek, hasonló módszerekkel kell(ene) hatnunk a huszonhetekre és az őket segítő többezresnek mondott tanácsadói testületre. Bűn egybemosni ezt a problémát migránstömegek és az „egyéb kisebbségek”, a „mások” érdekeivel, mert végül is megtartó és értéktöbbletet felmutató kontingenst képviselő, alkotóelvet és fontos vektorokat képviselő ez a legalább 50 milliós tömeg.

www.nemzetiregiok.eu

Címképen: az EB 27 biztosa napjainkban – Fotó: Wikipédia

Simó Márton

Kapcsolódó

Kisebbségekről, aláírásgyűjtésről, elutasításról és folytatásról – Beszélgetés dr. Surján Lászlóval

FRISSÍTÉS (1.)

Emlékeztetés gyanánt hadd álljon itt néhány adat a Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért nevű aláírás-kezdeményezésről, amelynek néhány országra vonatkozó állása ebben a pillanatban (2021. január 27., 17:16): Ausztria 19,07%, Belgium 25,74%, Észtország 18,18%, Spanyolország 94,48%, Írország 21.35%, Lettország 44,48%, Szlovénia 63,57. Úgy tűnik, hogy a rendelkezésre álló tíz napban ebben a statisztokában még komoly változások következnek be. Nemcsak a viszonylag magas kvótájú Spanyolországban (40500), hanem további államokban is teljesíthető, sőt, túl is léphető az összlakosság arányában megszabott keret. Ugyanekkor a rögzített szignók száma 1.114.624. Erről a témáról immár senki nem állíthatja, hogy csak magyar ügy.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.