GARABANDAL – CSAK A JÓISTEN TUDJA

Ez az első olyan film, amely érveléssel támasztja alá a Szűzanya megjelenését San Sebastián de Garabandalban (Spanyolország).

1961. június 18-án egy észak-spanyolországi San Sebastián de Garabandal kis faluban négy lány – Conchita, Jacinta, Mari Loli és Mari Cruz – azt állította, hogy megjelent Szent Mihály arkangyal. Napokkal később 1961. július 2-án pedig azt, hogy meglátogatta őket a Kármelhegyi Szűzanya.

Garabandal falu – Fotó: Thecatholictravelguide.com

A első alkalom után több mint kétezer találkozás következett a Mennyei Asszonnyal. A helyi plébános, Valentín atya és a polgárőrség vezetője, Juan Álvarez Seco hirtelen főszereplőnek találják magukat egy őket elárasztó eseményben a megzavarodott hierarchia és a falujukba özönlő egyre növekvő tömeg kérdései előtt, és megpróbálják megérteni, hogy hol rejlik az igazság.

Amikor elkezdődött a “Garabandal, csak a Jó Isten tudja” forgatása, senki sem tudta elképzelni azt a hatalmas érdeklődést, amelyet ez a film felkeltett, mivel a produkció kulisszái mögött nincsenek sztárok, még kevésbé sincs szuper-költségvetése. A “Garabandal, csak a Jó Isten tudja” mögött egyetlen dolog rejlik: Szűz Mária iránti mély szeretet és az együttműködés iránti vágy az anyai küldetésében, amelynek célja, hogy az egész emberiséget az egyetlen Megváltó: Jézus Krisztus felé terelje. Ezért a projekt összes résztvevője önkéntes alapon vállalta feladatát. Ennek ellenére az eredmény olyan profi volt, hogy beválogatták a 2019-es Feroz Awards-ra dráma-kategóriában, ami Spanyolországban az amerikai Golden Globe-nak felel meg. És mivel nyilvánvaló az aránytalanság a hozzájárulásunk és az eredmény között, arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a Szűzanya meghallgatta az imákat, amelyet a forgatás során újra és újra megismételtek: “Drága Szűzanya, add, hogy ezen a filmen keresztül eljusson az áldásod”.

A “Garabandal, csak a Jó Isten tudja” lehetővé tette a garabandali események megismerését 1961 és 1965 között. A tényekkel együtt ez a film arra a két fontos üzenetre összpontosít, amelyet Jó Anyánk kért a kis látnokok közzétételére. Ezekben az üzenetekben kiemelkedik egy prófétai módon kinyilatkoztatott mondat: “Sok pap, püspök és bíboros a kárhozat útján halad, és sok lelket visznek magukkal.” Ki képzelte volna akkor azokat a szörnyű eseményeket, amelyek már a világ olyan sok pontján zajlottak? Természetesen azok, akik el sem tudták ezt képzelni, azok a kislányok voltak egy olyan távoli településről, egy olyan katolikus országból, mint annak idején Spanyolország.

A falu Szent Sebestyén-temploma (2008) – Fotó: Wikipédia

A film történelmi alapját José Luis Saavedra atya doktori disszertációjából vették, amelyet 2017-ben a Navarrai Egyetemen védett meg a következő címmel: “María de Garabandal, 1961 és 1965 közötti megjelenések.” Ez volt az első doktori disszertáció, amely a garabandali események tudományos vizsgálatával foglalkozott, és biztosította a forgatókönyv komolyságát, illetve annak objektivitását is.

A “Garabandal, csak a Jó Isten tudja” egyszerűen képben fogalmazta meg mindazt, amit a tanúk mondtak, de az egyház tekintélyét is meghagyva, hogy elmondja az utolsó szót az ott történtekről. Szükség volt erre. Az egyház gyermekei vagyunk. Ám ezen a filmen keresztül Jó Anyánk láthatóvá teszi azt a nagy érdeklődést, amelyet Garabandal továbbra is felkelt az egész világon. A „Garabandal, csak a Jó Isten tudja” eszközzé vált, amely révén Szűz Anyánk üzeneteit a bolygó minden szegletébe eljuttathatjuk, és a reménytelenségtől megkísértett világra emlékeztethetjük, hogy van egy Jó Anyánk a mennyben, aki hajlandó azt mondani nekünk: “Nagyon szeretlek benneteket és azt kívánom, hogy üdvözöljetek”, ahogy a jelenések napján a kis látnokoknak mondta.

Kötelességünk kiemelni, hogy az egyház nem ítélte el San Sebastián de Garabandal jelenéseit. Ezért senki nem tiltja az üzenetek megismertetését. Valójában azt tudjuk biztosan, hogy az egyház nem talált tanítási hibát a Garabandal üzeneteiben. Ezt erősítette meg többször a Santanderi Püspökség, Eugenio Beitia püspök 1965. július 8-i feljegyzésében: “(Az üzenetek) buzdítanak az imádságra, az áldozatra, az Oltáriszentség szeretetére és a Szűzanya kultuszához való hagyomány felszólitására.”

Forrás: Garabandal, csak a Jó Isten tudja – sajtóiroda

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.