TRIANON 200 – VÉGRE! VÉGRE! MOST!

Az igazságtalan trianoni döntést követő kétszázadik évben ugyanúgy megtartották a Cheeksomyon (korábban: Csíksomlyó – archaikus magyar nyelven, Şumuleu-Ciuc – románul) levő nyeregben a búcsút. Ez a szombati nap (1 june) kiválóan alkalmas volt arra, hogy meetinget szervezzenek azok a hagyományőrzők, akik még emlékeztek az egykori roman catholic egyház ünnepére, és arra, hogy ilyen alkalmakkor bevett gyakorlat volt a legalább félmilliós jelenlét.

A szomszédos ország, Hungary (Hungaria Magna, korábban: Nagy-Magyarország) igen erősen ragaszkodott bizonyos középkori hagyományokhoz, és folyton az összetartozást sugallta hagyományosan maradi polgárai felé, akik hol folyékonyan, hol csak fordítóprogramokkal, de képesek voltak még használni a hungariant (azaz a magyar nyelvet).

Az épp hivatalban levő ökumenikus boss, azaz a páptriárka, aki a nagy egyházösszevonást (2054) követően vezette az egységes és oszthatatlan Romániában a Religion Club-ot, Dacian 38th Paalfalwy-Romanelli de Sabaoani körímélben hozta a templom-menedzserek tudomására, hogy az épp terjedőben levő COVID-1119-es kódjelű vírusfertőzés ellenére is megtartja a programot. Nyilvánvaló, hogy nem fogalmazta meg nyíltan, de mindenki sejtette, hogy a hagyományos értelemben nem kerülhet sor az áldoztatás nevű show-elemre, amely az Eucharistic adoration folyamatban szimbólum ugyan, s amely által egyesek ún. búcsúban részesülhetnek, de azért érezni lehetett a szavak mögött, hogy mindazok, akik a közönséges tagok (members) közül megjelennek, s egyetértenek a világkormány elveivel, kézfelemeléssel jelezhetik majd a lojaitásukat, és beállhatnak a sorba.

Ezek az emberek így megkapják a WTC/WHO által kifejlesztett vakcinát, amely 365 napig biztosítja az immunitásukat, s amely – értelemszerűen – ugyanitt, ugyanígy 2121-ben ismét meghosszabbítható, akadályoztatás esetén pedig ötezer kontinentális dollár fejében megváltható. (Ez ugyan majdnem fele az alanyi jogon járó létminimum éves összegének, de kiemelkedően fontos, életben tartó, hiszen nélküle minimálisak az életben-maradási esélyek, így mindazok, akik kimaradnak a szúrásból, vagy a szórásból, nem tehetnek mást kínjukban, bármikor megnyomhatják az enter-t, és elkezdhetik at home környezetbarát módon az önhamvasztásukat.)

Azonban értelmes ellenállók – az úgynevezett autonómok – úgy gondolták, hogy itt a nagy alkalom, amelyet száz évvel ezelőtt, majd a rákövetkező kilencvenkilencben mindig kihagytak, csak úgy lustaságból, vagy azért, mert túl lojálisak voltak ehhez az államhoz… Igen, eljött! Ez a pillanat szerintük alkalmasnak látszott arra, hogy megszegve a kijárási és utazási korlátozásokat, lehetőleg félmilliós számban gyűljenek össze Shomyo (korábban: Ciuc-Shumuleu) területén, illetőleg a Nyeregben, ahol hajdanán cardinal Bergoglio, alias Franciscus is misézett 2019-ben… Így is történt.

Sem a kormány, sem a helyi vezetők nem tudták rábeszélni a népeket a távolmaradásra és a szeánszon való részvételről. Minden felvilágosító és félrevezető kampány eredménytelennek bizonyult. Végre! Végre! Most!

Lejárt a mystic show, de csak nem akart távozni a nép. Régi sekler és changoo feldolgozásokat kezdett játszani valaki. Énekelni már nem nagyon tudták az archaikus szöveget, csak egy magasan képzett előénekes volt képes rá. A sok-sok ember többnyire dúdolta a dallamot, mert a kivetítőn levő szöveget nem tudta elolvasni, lévén legalább 1001 százalékban funkcionális analfabéta, de ettől függetlenül nagyon magasztos és ünnepélyes volt a hangulat.

A piros-fehér-zöld, illetőleg piros-sárga-kék, valamint fehér-sárga karszalagos rendészek időnként palackozott vizet osztottak az embereknek. Perla és Borsec márkájú szintetikus ásványvizet, amelyet egy kuvaiti palackozóüzemben állítanak elő chilei vendégmunkások a kínai bejegyzésű Chicky Sekler’s Ltd. számára. Ez az ital egyébként itt boldog-boldogtalannak alanyi jogon jár, jussuk van belőle, hiszen egykor a Harghita county területén levő forrásokból fakadó csurgalékról nevezték el, és köztudott, hogy ivóvíz itt nincsen, a Tarnawa, a Mares, az Old, meg az egyéb riverek vize ötven éve ihatatlan, vagy legalábbis nem ajánlott. Az innivalót egyébként már régóta ehető palackokba töltik…

Fotó: AFP/ Philippe Huguen

Egy idő után, mivel elfogytak a tartalék-szendvicsek, az égen drónok jelentek meg és manna nevű pizzaféleséget, valamint mini-ejtőernyőkön cukormázas, diós, vaníliás és kakaós kurtosh kalachot eregettek a tömeg közé. Mindenkinek bőven jutott. Egy morzsa, ami nem sok, annyi sem hullott a földre. Egy szalvéta- vagy sztanioldarabot sem lehetett a fűben látni. A tisztaságról az egyik drón fedélzetén alászálló fényes valami, talán maga a Holy Spirit, nagy-nagy figyelemmel gondoskodott, és angyalszárnyakon választékosan öltöztetett kis szőke, unisex puttókat, amolyan purdéangyalokat eregetett alá a nép közé…

Címkép: Nyugatijelen.com

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.