KISEBBSÉGEK VÉDELMÉBEN

Amikor már végképp azt hittük, hogy teljesen elfeledkeztek az Európai Parlamentben a 2017-ben kezdeményezett Minority SafePackről, néhány napja jó hírek érkeztek: a parlament 524 szavazattal, 67 ellenszavazat és 103 tartózkodás mellett elfogadta a kisebbségek védelmében indított európai polgári kezdeményezést, amelyhez hét tagállam több mint egymillió polgárának aláírására volt szükség.

Már az aláírásgyűjtés elindításakor felmerült bennem a kérdés: miért van szükség erre a ceremóniára ahhoz, hogy minket, őshonos kisebbségeket figyelembe vegyenek, megadják alapvető jogainkat. Ennek minimum természetesnek kellene lennie, de tapasztaljuk, nem egyértelmű a többség számára, sokan ezt teljesen másképp gondolják. Szó mi szó, végül három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az Unió valamilyen szinten napirendre tűzze és elfogadja ezt a kezdeményezést, amelynek folytatásáról még vajmi keveset tudunk. Annyit viszont igen, hogy megértették: foglalkozni kell a nyelvi és kulturális elszegényedéssel, az Uniónak támogatnia kell a sokszínűséget, a kisebbségi nyelveket, a többnyelvűséget. Ha minden igaz, a kezdeményezés az oktatásra, kultúrára, közszolgáltatásokra és az uniós, illetve állami támogatásokra is fókuszál.

A Minority SafePack az első polgári kezdeményezés, amelyről plenáris vitát szervezett és állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament. Az aláírásgyűjtés 2017 májusában indult el Kolozsváron a FUEN kongresszusán és 2018 tavaszára már összegyűlt az 1,3 millió aláírás, melyből több mint 1,1 milliót hitelesítettek.

Vincze Loránt csütörtök este eléggedetten nyilatkozott a nyilvános meghallgatásról. Szavai szerint az EP-ben elhangzó támogató hangok azt bizonyítják, hogy az Európai Parlamentben nagy többség áll az őshonos kisebbségek védelme mögött. Úgy vélte: ismét bizonyosságot nyert az, hogy az őshonos kisebbségek Európában nincsenek magukra hagyva. – Forrás: RMDSZ

Noha számos uniós tagállamban jelent sikertörténetet a különböző nyelvet beszélők harmonikus együttélése, az Uniónak ennek ellenére segítenie kellene a nemzeti, regionális és helyi erőfeszítéseket. A képviselők kérik, hogy az Unió támogassa a kulturális és nyelvi identitás megőrzését célzó, ösztönző lépéseket, többek között az oktatás, a kultúra és a közszolgáltatások területén, és foglalkozzon egyes kisebbségi nyelvek kihalásának veszélyével. Az állásfoglalás megemlíti, hogy a polgári kezdeményezés egy, az európai nyelvi sokszínűséggel foglalkozó központ létrehozását is javasolja.

A képviselők elismerik, hogy a kisebbségek védelme a tagállamok hatáskörébe tartozik, ugyanakkor ismételten uniós minimumkövetelményeket várnak a kisebbséghez tartozók jogainak védelmére. A regionális nyelveket támogatni kell, és védeni kell a nyelvhasználathoz való jogot az olyan helyeken, ahol az egy hivatalos nyelven túl más nyelveken is beszélnek, teszik hozzá. A nyelvi közösségek védelme során pedig tiszteletben kell tartani az alapvető jogokat.

Az más kérdés, hogy ki-ki saját országában mennyire fogja tudni és akarni alkalmazni, s milyen eszközökkel lehet majd hatni azokra, akik tojnak az alkotmányra. Sajnos a 21. században még mindig riasztó mértékben terjed a kisebbségek ellen irányuló bűncselekmény és gyűlöletbeszéd.

Az Európai Bizottság hat hónapot kapott, hogy felkészüljön és beszámoljon a Minority SafePack-kel kapcsolatos javaslatairól. A polgári kezdeményezés kilenc különböző területen vár jogalkotási javaslatot.

Ez az írás eredetileg a Hargita Népe 2020. december 23-i számában látott napvilágot

Nagyálmos Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.