TRIANON 100 – BONCHIDA – KiMitTud (133.)

Jeles faluja a Mezőségnek, a Kolozsvárhoz közeli részen, Kolozsvártól mintegy 30 km-re észak-északkeletre. Községközpont, románul Bonțida, németül Bonisbruck. A trianoni békeszerződésig Kolozs vármegye Kolozsvári járásához tartozott.

1263-ban Bonchhyda néven említik először. Várkastélyát a 15. század végén a Bánffyak építették, majd a 17. század közepén Bánffy Dénes megerősítette. Örököse, Bánffy György, Erdély gubernátora az 1690-es években folytatta az építkezést, majd 1748 és 1753 között Bánffy Dénes kolozsi főispán barokk kastéllyá építette át, Erdély egyik legszebb palotája volt. A díszudvart Johannes Nachtigall kolozsvári szobrász görög mitológiai tárgyú szobrai díszítették. 1944-ben a németek felgyújtották és kirabolták.

1890 és 1944 között készült felvételek

1910-ben 2357, többségben román lakosa volt, jelentős magyar kisebbséggel. 1992-ben társközségeivel együtt 4722 lakosából 3073 fő román, 902 magyar, 744 cigány és 1 német volt. Jelenleg a 2979 fő helyi lakosból 542 magyar (2018).

A bonchidai kastély utolsó ura gróf Bánffy Miklós (1873-1950) magyar író, grafikus, díszlet- és jelmeztervező, színpadi rendező, politikus, külügyminiszter volt. Íróként a Kisbán Miklós álnevet is használta. Véle férfiágon kihalt a losonci Bánffy család grófi ága. A rendszerváltást követően lánya visszaperelte a birtokot, a kastély helyreállítására 2001-ben nemzetközi program indult.

Az 1944-es bombázást leszámítva, talán ez volt a legsötétebb időszak a kastély életében (1991) – Kalló Angéla felvétele
A 2012 őszén készült felvételeken már látszottak a felújítás részleges eredményei – Fotó: Simó Márton

Romosan is impozáns – a felújítás nagyot haladt időközben – ezt kiválóan érzékelteti Tasi Annabella 2018 nyarán készült felvétele

A kastély néhány éve – békeidőben, amikor engedélyezik tömegrendezvények tartását – az Electric Castle összművészeti fesztiválnak ad otthont minden év júliusának második felében.

Címkép: Matei Domnia (2007)

Charta XXI./ Virt László, Simó Márton – Wikipédia, Kastelyerdelyben.ro, Transylvaniatrust.ro


Kifejezetten jót tett Válaszútnak, Bonchidának, a Bánffy-kastélynak és Bánffy Miklós emlékezetének, hogy az utóbbi években számos kiállítás, rendezvény erősítette a Bánffy-család erdélyi beágyazottságát és történelmi szerepét.

Nemrégiben látott napvilágot az Erdély-trilógia románul a tragikus hirtelenséggel elhunyt Marius Tabacu (1952-2020) tolmácsolásában. A Romániai Írók Szövetsége a legjobb műfordításért járó díjjal ismerte el Tabacu teljesítményét (2020).

Kelemen Albert rajza

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.