EGÉSZSÉG? PÉNZ? VAGY ÉLET?

Nem telik el nap, hogy ne olvasnánk-hallanánk olyan híreket, hogy: X. Y. meghalt, mert nem volt elég pénze a beavatkozásra; adakozzunk, mert ezt a műtétet nem fizeti a biztosító; csak kevés van ebből a drága gyógyszerből, nem jut mindenkinek, akinek jutna, nem tudja megfizetni, ezért kell az állami kompenzáció…

Romokban az egészségügy. Minden miniszter, menedzser kiszolgálja, majd megfeji a rendszert, amennyire lehet – legalábbis ebben az országban –, mivel pedig a szakma csak pénzt visz, nem termel, mindig csak kiadással jár. Mert az egészség drága. A megszerzése is, a visszaszerzése is. A rendszer nem gyógyít, legföljebb kezel, diagnosztizál, meghosszabbítja a haldoklást. Jobb esetben. Arra nem gondolnak, hogy az egészséges emberek boldogabbak is, és ez az államnak is érdeke lenne.

Fotó: Joportal.hu

Háborog, fáj a lelkem. Szenved az igazságtalanságtól, a kétszínűségtől, a piaci alapú, haszonelvű életfelfogástól: csak akkor van értéked, ha pénzed van!?

A szülők is úgy számolnak, már a fogantatáskor: vajon mennyibe kerül a gyerek felnevelése?… Mi van akkor, ha beteg lesz?… Megéri így vállalni?… Ha nincs pénzed a drága gyógyszerre, elvihet akár a kovid is. Házadat, autódat eladhatod, úgysem elég a méregdrága műtétekre, műszerekre. Mert a tudományt meg kell fizetni.

Vajon mennyit ér euróban egy emberi élet? Mennyit vagyunk hajlandók áldozni érte?  S ha többet ér?  S ha valakinek nincs pénze? Zsarolhatja ezzel az állam a polgárát? A lakosság, a rászoruló betegek csak pénzkereső és fizető automaták? Hiszen hiába fizetted az egészségbiztosítást, a biztosítómaffiának nem éri meg, hogy veled foglalkozzék. Ez nincs benne a keretben… Ha csóró vagy, meghaltál. Ennyi. Még egy újsághírt sem érdemelsz. Pedig nyilvántartásba vett a családorvos, mint adófizetőt, mint potenciális jogosultat. Jártál a sürgősségen is. A járulékod meg évtizedek alatt valahova lecsorgott. Most mellékes.

Úgy tartjuk, akkor vagyunk egészségesek, ha nem fáj semmi, ha nem kell orvoshoz menni. „Csak egészség legyen, – szoktuk mondani. Most meg a világméretű járvány idején úgy érezzük, veszélybe került az egészségünk. S még inkább az életünk. Ha a kórházban hozzánk nyúlnak, annak már nyoma lesz, és érezni fogjuk következményeit. Mennyire örülünk, amikor onnan kijöhettünk. Újjászületve, reménységgel, nagy fogadkozásokkal, megsebzetten, testi-lelki bélyegekkel. Pedig úgy szeretjük az életet, nem adnánk semmiért.

Talán pont ez a baj. Mert egyszer így is, úgy is elveszítjük. Mert eleve arról szól, hogy el kell veszítenünk. Ez a földi lét csak ideiglenes. Nekünk nagyobb távlataink vannak. Belátható következményekkel… Csak ezt fájdalmas beismerni.

Elhitetjük magunkkal, hogy a láthatót ne adjuk a láthatatlanért. Holott a láthatatlan igazibb valóság. A biológiai életösztönünk is azt súgja: beteljesületlen lenne, ha csak ennyi lenne. Ne merüljünk bele a láthatóba, a kézzel megfoghatóba, a kifizethetőbe, mert ez a világ nem örök. Még így – vírussal, vagy vírus nélkül – is van legalább 5 millió éve hátra a világunknak. Hacsak hamarább fel nem robbantjuk a nagy civilizációnkkal, ami elfedi előlünk a Teremtőt. Ebbe a világba testesült bele az Istenfia, s ezt – benne leginkább minket – szeretné meggyógyítani. Kigyógyítani a bűn okozta fertőzöttségből.

Kell lennie valami többnek, valami teljesnek, valami valódinak, valami igazinak. Erről maga Isten győzött meg Krisztusban. Ő hozta az örömhírt, hogy ne féljünk. Isten nem teremtett pénzt. Azt mi kentük fel, hogy legyen értékhordozó rangja. Aranyborjút csináltunk belőle. Itt és így kezdte súrolni az eget az emberi aljasság.

Életünk titka nem a pénz, nem a tartalék ezer eurókban, hanem a létadó Isten titkában rejlik. Aki mindnyájunkat kivételesen szeret. Aki számára mindnyájan privilegizáltak, különlegesek vagyunk. Aki magához akar gyűjteni, mint tyúk a csibéit. Számára nincsenek másodosztályú, elhanyagolható értékű emberéletek. Isten szemében mindenki VIP. Mindenki A Legfontosabb! Nagyon. Erősen. Mindannyian Kivételesen Értékesek. A mennyország lelátóján is mindenki ott ül…

Címkép: Divany.hu

Ft. Sebestyén Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.