TRIANON 100 – KOMMANDÓ – KiMitTud (131.)

Falu a mai Romániában, Erdélyben, a Székelyföldön, Kovászna megyében. Kézdivásárhelytől 32 km-re délkeletre, Kovásznától 13 km-re délkeletre, a Háromszéki-havasokban, egy magas fennsíkon a Nagy-Bászka völgytágulatában, a Kupán-, Taplica- és Rozsdás-patakok találkozásánál fekszik. 1017 m-es tengerszint feletti magasságban. A trianoni békeszerződésig Háromszék vármegye Orbai járásához tartozott.

Elnevezése a székely határőrség megszervezésének idejéből származik, mivel itt húzódott az országhatár, amelyet háromszéki katonák őriztek (németül: Commando, Grenzkommando, Grenz-kommando).

Az 1880-as években megépült keskeny nyomtávú iparvasút egyik csomópontja volt, a vasút kiágazott minden völgybe, így a Baszka felső folyásánál található Ölyvesig is, ahonnan lehet a legrövidebb úton feljutni a Lakócára és a Górhavasra. A faluból út vezet le a háromszéki medencében fekvő, közvetlenül a hegyalatti Papolcra is A Rozsdás lápon keresztül, hossza 14 km.

A kisvasút egy 1901-ben készült felvételen és 1906-ban…

A kisvasút egykori végállomása, Gyulafalva külterületi lakott hely volt, majd 1910 után egybeépült a teleppel. Településként 1925 és 1930 között Papolc határából önállósult. Kedvelt üdülőhely, hegyi túrák kiindulópontja, sípályája is van. Délkeleti határában számos védett növényfajt őrző tőzegláp található.

A kisvasút és Tündérvölgyi sikló az 1990-es évekig működött faszállításra; a személyszállítás az 1970-es években szűnt meg, a rönkszállító autók és a buszok elterjedésével. Az állami tulajdonba került sikló és majdnem az egész vasúthálózat a megbocsáthatatlan hanyagság, a lopás és az elkótyavetyélés áldozata lett. Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna Város Önkormányzata 2020 januárjában megvásárolta a Kovászna és Kommandó közötti siklót, erdei kisvasutat és a hozzájuk tartó ingatlanokat és ingóságokat.

Szekeres Attila felvétele

A Horn Dávid nevét viselő helyi iskola egyik szárnya 2017. január 9-én egy rosszul szigetelő kémény miatt leégett, amelyet aztán helyi forrásokból és összmagyar összefogással egy év alatt újjáépítettek.

Ez a 2019-ben készült amatőr-felvétel bepillantást nyújt Kommandó központi településrészének mai arculatába:

1910-ben 1917 lakosa volt. 1992-ben 1120 lakosából 1028 magyar, 75 román, 17 cigány volt. 2002-ben 1042 lakosa közül 975 fő magyar, 66 román, 1 pedig ukrán nemzetiségű volt.

Téli hangulatok – Fotók: Kommandó Facebook-oldaláról

Charta XXI./ Simó Márton – Wikipédia, 3szek.ro, Hirmondo.ro, Szekelyfoldiinfo.ro

Címkép: Hirmondo.ro

Kapcsolódó

ÚJJÁÉPÍTIK A KOMMANDÓI ISKOLÁT

KÖNYVADOMÁNY KOMMANDÓNAK

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.