CHARTA XXI. – SIKLÓD – KiMitTud (128.)

A mai Maros és Hargita megye határán fekvő település közigazgatásilag Etédhez tartozik, de néprajzilag a Sóvidék része. Szovátától és Parajdtól légvonalban mintegy tíz kilométerre délnyugatra található. Makfalvánál letérve, Szolokmán át közelíthető meg, illetve a 135-ös megyei úton Székelykeresztúr, Etéd, Küsmöd irányából érkezhetünk ide. Székelykeresztúrtól 32, Makfalvától 16 kilométerre van.

A hagyomány szerint a tatárjárás idején keletkezett. Ősi helyei az Alfalu és a Murva voltak. A határában levő Nagykő nevű hegy nyugati aljában egykori település nyomai látszanak, a hagyomány szerint ez volt eredetileg a falu helye. Ettől délre a falu feletti Szőlőbérc élén római őrtorony nyomai vannak. A Városhelytől északnyugatra eső Klastrombércen a hagyomány szerint kolostor állott. Az 1661-es törökdúlás idején a lakosság a Dávidvára nevű helyre menekült, ahol a védművek nyomai láthatók. Ez az ősi védelmi hely a helyiek szerint a tatárjárás idején keletkezett.

Balázs Dávid felvétele

A falu tengerszint feletti magassága 700-800 m, legmagasabb pontja a Siklódi-kő, amely 1025 méteren található. Épp elzártságának köszönhető, hogy épített öröksége viszonylag sértetlenül megmaradt, ami valamivel több mint háromszáz bennvalót jelent. Ez az örökség sokkal impozánsabb, mint a sokat emlegetett és felkapott Énlakáé. Itt, dacára annak, hogy nagyon lecsökkent, 150 fő alá a helyben élő lakosság, vannak élő néphagyományai.

A legutóbbi közigazgatási átszervezésig (1968) egymaga alkothatott községet, ami viszonylagos elzártsága ellenére is komoly megtartó erő volt, hiszen működtek azok az alapvető intézmények, amelyek biztosították az itteniek zökkenőmentes életét

Erős az elszármazottakban a helyhez való ragaszkodás, olyannyira, hogy a szépen karbantartott és felújított házakat idegenforgalmilag is hasznosítják, egyre inkább divatba jön a slow turism, illetve a kulcsosházként történő értékesítés, amely még a mostani pandémia idején is működtethető.

Pünkösdi királynézás (2017) – P. Buzogány Árpád felvétele

A címkép a szerző felvétele

Charta XXI./ Simó Márton – Wkipédia, Élő Székelyföld (archívum), Siklod.hu

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.