CHARTA XXI. – GHYMES – KiMitTud (127.)

Község Nyitrától észak-északkeletre, a mai Szlovákiában. Hajdan mezőváros volt. Szlovákul Jelenec. A Nyitrai kerület Nyitrai járásban található. A Tribecs délkeleti lejtői, valamint a Zsitva-menti dombság határolják. A község a Gímes-patak völgyében fekszik. Ez a vidék az akkori magyar többsége ellenére az első bécsi döntéssel (1938) nem került vissza Magyarországhoz. Ennek az az oka, hogy egy magyar nyelvsziget, amit szlovák vidékek választanak el a Felvidék tömbmagyar részeitől.

A tatárjárás után IV. Béla várakat építtetett, mert látta, hogy a nehezen megközelíthető, magasan lévő erősségeket a tatár nem tudta bevenni. Ekkor kapta a Forgách-család elődje Ghymes (Gymes, Gimes) községet, és ekkor építették fel a községtől nyugatra, Ghymes fölött emelkedő hegycsúcson a gimesi (ghymesi) várat. A faluban lévő barokk Forgách-kastély a XVIII. században épült. A Forgách-család az Árpád-kortól lényegében a 20. századig birtokolta a várat és a kastélyt.

Rekonstrukciós rajz – Mult-kor.hu – Lent: a vár napjainkban – légifelvétel – Wikipédia

Kodály emelte a magyar zenefolklór térképére, Ghymesben is gyűjtött. A Ghymes-név ma Szarka Gyula és Szarka Tamás által ismert, akik 1983-ban megalapították a  Ghymes-együttest. Bár az 1990-es évek elejétől Budapesten is felléptek és 1997 táján saját klubot is indítottak a Fonó Budai Zeneházban, Magyarországon azonban csak 1998-tól, Rege című lemezük után lettek népszerűek. A zenekar neve 2019-től azonban már Szarka Tamás & Ghymes. A Ghymes Fesztivált, saját összművészeti fesztiváljukat a szigligeti várban tartják évi rendszerességgel.

A 2012-ben megjelent CD borítója

Az 1910-es népszámlálás idején 992 magyar és 123 szlovák (valamint néhány német) lakó élt a faluban, ami közel 90%-os magyar többséget jelentett. Az 1991-es népszámlálás idején a falu akkori 1938 lakójából 912 fő (47%) magyart regisztráltak az 1026 fő (53%) szlovák mellett.

Charta XXI./ Suzana Guoth, Virth László – Wikipédia, Csemadok.sk, Ghymes.hu

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.