CHARTA XXI. – PUSZTAKAMARÁS – KiMitTud (126.)

Falu Erdélyben, a mai Romániában, Kolozs megyében, az azonos nevű község központja. Románul Cămărașu. A megye délkeleti részén fekszik, Kolozsvártól 48 kilométernyire.

Első írásos említése 1322-ből maradt fenn Kamarás néven. 1334-ben már plébániatemploma is volt. 1421-ben – mivel vélhetően egy török betörés vagy járvány következtében elnéptelenedett – Pusztakamarásként említik. A településen egykor a Kemény családnak voltak birtokai, itt állott kastélyuk is.

A Kemény Zsigmond-szobor megáldása (2017) – Fotó: Székely Ferenc
A Sütő-emlékházhoz kapcsolódó fotók az Erdelyalbum.hu honlapról valók

1850-ben 750 lakosából 439 román, 219 magyar és 92 cigány volt. 1992-ben 1385 lakosának megoszlása: 970 román, 213 magyar és 202 cigány. 1910-ben 1129 lakosából 285 magyar, 729 román, 7 námet és 108 cigány. 1940-ben 963 román, 335 magyar, 2 német, 131 cigány és 15 zsidó lakosa volt. 1992-ben 1385 lakták, akkor ebből 213 magyar. Napjainkban 1522-en élnek itt, közülük 141 vallja magyarnak magát.

A meggyilkolt zsidók emlékhelye – Fotó: Wikiwand.hu

1944 szeptemberében a községtől két kilométerre levő Sóskúti erdőben végeztek ki 126 zsidót a nagysármási gettóban összegyűjtöttek közül. Az egymás szomszédságában elhelyezkedő Nagysármás, Kissármás és Pusztakamarás községek a második bécsi döntés után román fennhatóság alatt maradtak. 1944. szeptember 15-16-án, amikor a visszavonuló 2. magyar páncélos hadosztály rövid időre megszállta a területet, annak nyilas eszméket valló tisztjei elrendelték a nagysármási gettóban levő, illetve összefogdosott zsidók kivégzését. A vérengzésnek 126 áldozata volt. A holttesteket később exhumálták (1945. február 25.) és közös temetőben helyezték el.

Itt született Sütő András (1927-2006) író, akinek emlékháza a 138-as házszám alatt található és látogatható. Székely Ferenc (1951) könyvtáros, közíró, néprajzkutató.

Fotó: Kastelyerdelyben.ro

A falu szélén található az egyik megmaradt Kemény-kúria, igencsak romos állapotban, amely a romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-B-07544 sorszámon szerepel. Itt töltötte életének utolsó éveit Kemény Zsigmond (1814–1875) író, és itt is temették el a ház kertje mögötti dombon édesanyja, Csóka Rozália mellé. Az épületet és a birtok egy részét az Egyesült Államokban élő Sándor István, a Kemények egyik örököse igényelte vissza.

Fotó: Drot.hu

A címképen az Erdelyalbum.hu felvételén Pusztakamarás falurészlete látható, a háttérben pedig a romos állapotú Kemény-kúria. Az épület jelentős anyagi ráfordítással megmenthető és akár beilleszthető a megújult hasonló létesítmények sorába. Erre a pillanatra azonban még várnunk kell.

Mivel elég sokat foglalkozunk a az erdélyi és székelyföldi hagyományos népi építészettel, a településképpel, jártunkban-keltünkben arra is figyelünk, hogy a különböző falvakban milyen középületek állnak, s azokat mely formában, miféle törekvésekkel igyekeznek beilleszteni az adott környezetbe, és tudnak-e követhető példákat felmutatni a helyi lakosság számára.

A képhez tartozó alt jellemző üres; pusztakamaras_polg_hivatal_wikipedia-2.jpg a fájlnév

Úgy néz ki, hogy Pusztakamarás község vezetésének sikerült helyi és európai forrásokból felújíttatnia a polgármesteri hivatal épületét. A projekt teljes sikerrel járt. Az elöljárók mindent elkövettek, hogy ábrázolhassák azt a tudatzavart, azt a fajta igénytelenséget és tájékozatlanságot, ami mostanság nálunk a fejekben van… Korunk építészetének vannak olyan szegmensei, amelynek üzenetét jó lenne eltakarni, vagy a lehető leggyorsabban eltávolítani, nyom nélkül kihajítani a megsebzett tájból. (A felvételt a Wikipédiáról vettük.)

A változásban azonban korai reménykedni Pusztakamaráson, hiszen az őszi helyhatósági választásokon a község korábbi polgármesterének, Iancu Marcel Moceannak (PSD) szavazott bizalmat a többség.

Charta XXI./ Simó Márton – Wikipédia, Kastelyerdelyben.ro, Arcanum.hu, Nepujsag.ro (archívum)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.