FRISSÍTVE! – 85 ÉVES A „NEHÉZFIÚK” BŐRDZSEKIS PAPJA

Guy Gilbert vallja, hogy „cselekedetek nélkül a hit kutyagumi”, és szereti az erős kifejezéseket, már csak azért is, mert ott, ahová Isten őt elhívta, jobban értik az ilyen fogalmazásmódot, mint a szép szavakat. A 85. éves katolikus pap már a megjelenésével is meghökkent: hosszú, ősz hajával, viseltes bőrdzsekijével, vaskos gyűrűivel biztosan nem lehet őt nem észrevenni. Ez is az egyik célja: meglepni, felrázni, kizökkenteni az elkényelmesedésből.

Az egyház mindig a rászorulók iránti szeretetről beszél – de ha nem éli ezt a szeretetet, akkor jobb, ha hallgat – véli az atya, aki utcára került, félrecsúszott, a törvénnyel összeütközésbe került fiatalok között dolgozik immár fél évszázada.

Tizennégy testvérével együtt sok-sok szeretetet kapott a szüleitől, ezt szeretné továbbadni, és bebizonyítani az utcagyerekeknek, vadócoknak, hogy Isten őket is szereti.

Nekik vette meg 1974-ben a romos tanyát Dél-Franciaországban, ahol a lopás, erőszak, néha gyilkosság miatt elítélt, többnyire kiskorú fiatalok az állatok gondozása, az épületek közös felújítása közben megtanultak közösségben élni, együtt dolgozni, a társadalom alapszabályai szerint élni. A Bergerie de Faucon időközben lelki központtá, szinte zarándokhellyé vált, Gilbert atya pedig sok prominens személy számára is lelki atyává lett.

Munkájáért sokféle állami és egyházi elismerést kapott már, mindebből számára az a fontos, amit a “fiai” javára tud fordítani.

Bár ő maga is szót emel az egyházon belüli hibák miatt, az bosszantja, ha néhány tucat vétkes pap körül nagy médiavihart csapnak, miközben az ezernyi többit észre sem veszik. Az ő receptje: ne sokat védekezzünk a szemrehányások miatt, az csak időpocsékolás. “Éld az evangéliumot, amennyire tőled telik – ez soha nem időpocsékolás.”

Összeállította és fordította: Herbert Dóra/ Szemlelek.hu

Képek és szöveg forrása: Katholisch.de

1970-ben – Fotó: Bergerie-faucon.fr

BERGERIE DE FAUCON

GUY GILBERT MAGYARUL

Guy Gilbert önéletrajzi kötete (Egy bőrdzsekis pap vallomásai. Új Ember Kiadó, Budapest, 2007) magával ragadja az olvasót. Felkavar, megdöbbent, reményt kelt… Ez a könyv egy nagyszerű lelki emberről szól.

Szeretetteljes családban nőtt fel, 14 testvére volt. Édesapjával sokszor keveredett vitába, de jól kijöttek egymással. Lelki fejlődéséhez hozzájárult az apai szigor mellett az édesanya szerető jelenléte.

A papi, lelkészi hivatását korán eldöntötte. Gilbert olyan lelkivezető lett, aki ért a fiatalok, suhancok nyelvén is. Élettörténetéhez hozzátartozik, hogy rengeteg szenvedést élt át Algériában. Először mint francia katona, később katonaorvos. A háború végeztével vissza térhetett eredeti hivatásához.

Ellentmondásosnak tűnik, de még katonai sorozás előtt szentelték pappá. Szokványos, „hétköznapi” papként kezdte szolgálatát Algériában. Prédikációit mindig meg kellett mutatni az elöljárójának. Az igazi változást egy keresztény asszony halála hozta az életében. (Az asszony sanyarú körülmények közt, saját testnedveiben halt meg.) A megdöbbentő hírt egy ügyész hozta számára, aki azt vágta a fejéhez, hogy a keresztény egyház még az övéiről se képes gondoskodni! Innentől kezdve nem írt prédikációt, „rögtönözve”, a Lélektől vezetve szívből mondta, magyarázta Isten igéjét.

Azt gondolom, hogy a könyvet érdemes elolvasni nem csak egyszerű embereknek, hanem lelkészeknek is!

Fotó: Lescockersdemaryse.centerblog.net

Az utcagyerekekkel akkor kezdett el foglalkozni, amikor egy olyan szegény srác kért tőle pénzt, aki otthon a kutya tányéjából kapott enni. Később ezt a fiút nevelte, a környékbeli srácokkal együtt. Öt évig végzet ilyen szolgálatot Algériában, egy teljesen iszlám környezetben, de már nem egyedül, hanem egykori védenceivel. Algéria függetlensége után Franciaországba került, ahol folytatta korábbi hivatását, munkáját, de már a megváltozott körülmények között. A keze alatt felnőtt ifjúság emberi értéket tanult tőle, s találkozhatott Isten bőrdzsekibe bújt küldöttével. Az idő múlásával védenceit nem hagyta magára később sem.

2019-ben – Fotó: Dna.fr

Gilbert rendkívüli fizikai, lelki és szellemi erejét felhasználta az emberekhez való őszinte közeledésben, a szokatlan helyzetek kezeléséhez. Hite szerint Isten adott neki erőt a mindennapokban! A legkedvesebb imádsága Assisi Szent Ferenc imádsága volt,
Guy Gilbert öltözéke arra utal, hogy közösséget vállal a rábízottakkal, a figyelme közepén pedig a megsebzett, szeretetre éhes emberi lény áll.

Kókai András/ Kőbányai Harangszó, 2008/1

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.