MEGSZÓLALT A 18. SZÁZADI HANGSZER – GYEPES KÖZÖSSÉGE ÜNEPELT

Orgonát avattak Gyepesben. A kis lélekszámú helyi unitárius gyülekezet másfél éve választott új lelkészt. Ettől kezdődően új lendületet vett a hitélet újjászervezése és az épületek, a berendezési tárgyak felújítása  is.

Az orgona felújítását még dr. Pál János homoródszentmártoni tiszteletes kezdeményezte beszolgálóként, de a gyakorlatba ültetését már Bardócz-Tódor András helyi lelkész végezte. Sikerült helyi forrásból – a közbirtokosság segítségével – összegyűjteniük az orgonajavításhoz szükséges költségek önrészét, mintegy tízezer lejt. Hargita Megye Tanácsa állta a kiadások jelentős részét, amelyek megközelítően hatvanezer lejre emelkedtek.

Az egyházközség régen elnémult orgonája szólalt meg a szombaton tartott ünnepi istentiszteleten.

Gyepesben már 1844-ben orgonát építettek, ám annak sípjait az első világháború alatt elrekvirálták. Azt az orgonát a háború után nem tudták rendbe tenni, inkább másik beszerzésére kényszerültek.

A gyülekezet 1926-ban vásárolta meg Johannes Prause egyik 18. század végi hangszerét, amelyet Brassóban alakított át akkor Eischenk Károly orgonaépítő a kor elvárásai szerint. Ez a hangszer az eltelt évtizedek alatt eléggé megrongálódott, a szú is kikezdte, úgyhogy most Pap Zoltán székelyudvarhelyi műhelyében szorult teljes nagyjavításra… Tovább

Bardócz-Tódor András tiszteletes Sófalvi Emese zenetanárnővel egyeztet – az ünnepi koncert kapcsolódott a Kárpát-medence szerte zajló Ars Sacra Fesztiválhoz

A szerző felvételei

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.