SZÉP ÉS ÚJ?

Vajon milyen lesz az új világ? Az. Ez. Amely folyton épül, szépül, romlik és változik. Én magam is leírom, mások is, hogy amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi így lesz, meg úgy lesz… Egyik ismerősöm azt mondja, hogy 2022-re már lemondtak egy San Diegóban meghirdetett nemzetközi vásárt. Mi pedig idei és a jövőben tartandó programokért aggódunk, holott a profi szervezők, akik világraszóló eseményeket készítenek elő, már tudják, hogy a világ leállt.

Szerintem azt is sejtik egyesek, hogy az, ami jön, immár soha nem lehet a régi egyenesági folytatása. Csakhogy a jelen embere valamiféle ketrecben él, ahonnan nem lát ki eléggé. Mert korlátai vannak. Mert hiteles információk hiányától szenved. Mert nem hagyják. Mert az igazi nagy dolgokat, azok okát, a trendek valódi titkait nem kötik az orrára.

Olvasom, hogy milyenek a feltételei annak, hogy bizonyos zárt térben tartott eseményekre eljuthassunk. Vegyünk egy kétszáz fő befogadására alkalmas helyiséget, amelynek a közegészségügyi előírások szerint most ötvenfős a kapacitása. Igen ám, de erre a helyre csak egészséges környezetből érkezve, regisztráció útján lehet eljutni, ha beleférünk a keretbe. Hogyha minden rendben, akkor megjelenhetünk az előadáson/ konferencián/ istentiszteleten vagy más jellegű programon, de belépéskor maszkot öltünk, fertőtlenítőszerrel kezet mosunk, és fegyelmezetten ülünk a kijelölt helyünkön. Egy órát. Mert annál hosszabb időtartamra nem engedélyezett a zárt teremben való tartózkodás. A maszkot nem vehetjük le. Nincsen szünet. És lehetőség szerint a kijárat nem lehet azonos a bejárattal. Ha mégsem oldható meg, akkor követni kell a padlóra rajzolt nyilakat, és a jobbra tartás szabályait követve, szorosan a falak mellett célirányosan kell és szabad közlekednünk. A benti lét ideje alatt a szervezőnek kötelező figyeltetnie a közönséget, és amennyiben gyanús egyéneket vél felfedezni, kötelessége azonnal eltávolíttatni a fertőzésveszély kiküszöbölése végett. A gyanúsak kiemelendők.

Sok mindent megváltoztat a járvány. Az a tény, hogy feltételezhetően egészséges környezetből kell érkeznie a résztvevőnek/ vendégnek, már eleve magában hordozza az folytonos átvilágítás gyanúját. Azt a belenyugvást, hogy lemondok a szuverenitásom egy részéről. Feladom egyéniségem egy darabját. Elfogadom, hogy tiszta és megfelelő legyen a káderlapom. A kórlapom… Vagy pedig igazolni tudom, hogy vagyok olyan helyzetben…

Ily módon akár az egyéni üdvözülés módozatait is megszabhatja a járvány. Adott esetben anyagi helyzethez teszi függővé, hogy el- és bejuthassak valahová. Vagy sem. Ilyen megvilágításban az is előfordulhat, hogy csak a kiválasztottak bocsáttatnak be bizonyos helyekre. Olyan rendezvények válnak a közember számára elérhetetlenné, amelyek demokratikus nyitottsága eleddig természetes volt. Mi lesz a focimeccsekkel? Mi lesz a nagykoncertekkel? Mi lesz a pápalátogatásokkal?

A járvány hátán/ kapcsán/ ürügyén megszakadhatnak azok a folytonosságok, amelyek értelmet és keretet adtak a létünknek. Most jön a második felvonás. Ez a nyuvasztás második próbaidőszaka. Vajon ki bírja tovább?

De jó lenne megmaradni! Milyen jó lenne káderezés nélkül túl-lenni. De vajon mi történik, ha mégis. Mi van akkor, ha továbblépve azt tapasztaljuk, hogy leállt a világ, s a szép és új rendnek már nem kellünk, s a világ nem akar menni velünk, csak áll, s kivár?!… Kire? Mire?

Címkép: Summester.com

Simó Márton

Kapcsolódó

SZÉP ÚJ VILÁG CENZÚRÁVAL

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.