RETUSÁLT ERDÉLY – TÁJKÉPEK ÉS KÉPZETTÁRSÍTÁSOK

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér (Szabadság tér 2., Sepsiszentgyörgy) galériájában nyílik csoportos kiállítás 2020. szeptember 17-én, csütörtökön 19.00 órakor. Résztvevő művészek: Garda Aladár, Anca Benera & Arnold Estefan, Fekete Zsolt, Elekes Károly, Kovács Lehel, Mircea Nicolae, Radu Băieș, Kisspál Szabolcs. Kurátorok: Daniela Duca & Major-Kremer Virág.
A kiállítás 2020. október 25-ig látogatható, hétfő és ünnepnapok kivételével, naponta 11.00-19.00 óra között.


A járványhelyzetre való tekintettel a megnyitót a MAGMA Kiállítótér bejárata előtt tartják.
A kiállítóterekben csak korlátozott létszámban lehet tartózkodni, az egészségügyi előírások betartásával: a látogatók testhőmérsékletét a bejáratnál ellenőrzik, amennyiben az 37,3 °C felett van, a kiállítást nem látogathatja; használják a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítőt; a védőmaszk használata is kötelező a kiállítás látogatásának teljes ideje alatt; kérik a tárgyak érintésének elkerülését a kiállítótérben, tartsanak biztonságos távolságot! A kisebb csoportok beléptetésből fakadó esetleges várakozásért a szervezők türelmet kérnek.​


Az erdélyi táj egyezményesen a festői természeti szépség szinonimája. Bármely utazási brossúrát lapozzuk is fel, ez az ábrázolás köszön vissza: egy szinte mítikus táj tárul szemeink elé gyönyörű hegyekkel és folyókkal, melyek időtlen pásztori tevékenységek nyomát őrzik. Következetesen és vég nélkül ismétlődik ez képi megjelenítéssel, mely a festői táj romantikus képének 19. századi fantáziáit idézi.

A kiállítás erre a magától értetődőnek tűnő képre néz rá alaposabban, és e képi reprezentáció konstruált voltát vizsgálja. A tájkép mint semleges, objektív és ártatlan ábrázolás helyébe egy kritikai attitűd lép, mely a figyelmet a szubjektív szemlélőre tereli, aki a képet készíti. A tájkép-artikulációk mögött megbúvó erődinamikák feltérképezésével a természetesnek vett igazságot kérdőjelezi meg, és az elvileg semleges, nosztalgikus kontempláció helyébe az elemző nosztalgia (Svetlana Boym) lép. Visszafejthető -e az a folyamat, melynek során a tájkép eltörölte saját olvashatóságát? Milyen eszmények, traumák és vágyak sűrűsödnek a táj reprezentációjában?

Transylvania Retouched nem határol el művészeti irányzatokat mint tájképfestészet, land art, vagy kortárs művészeti gyakorlatok, a tájképpel foglalkozó művészet különféle médiumait és módjait gyűjti össze: festészet, fotográfia, természetművészeti akciók dokumentációja, elsajátítás, performansz, doku-fikció és művészek kvázi-kurátori megközelítései kerülnek egymás mellé. A kiállítás inkább a hasonlóságukat hangsúlyozza mint reprezentációs médiumok, illetve mint tanuk az ember természetről alkotott képének, a természethez való közelítésének jellegére. Mi marad a természeti tájból a kultúrán és az emberi nyomhagyáson túl?

A kiállítás erdélyi származású román és magyar művészek részvételével arra is választ keres, hogy mit is jelent erdélyi művésznek lenni, illetve hogy hogyan járulhatnak hozzá egy kulturális örökség és hagyomány újragondolásához? Lehet -e hagyományról úgy gondolkozni, hogy az nem a nemzetállam megőrzését és megerősítését célozza, hanem történelmi sebek és traumák gyógyulását egy potenciálisan transznemzeti és transzkulturális jövőben?

A kiállítás a Román Kulturális Intézet projektjeként valósul meg.

Szervezők: Román Kulturális Intézet, MAGMA Kortárs Közeg Egyesület, Székely Nemzeti Múzeum Partner: Kovászna Megye Tanácsa Támogatók: Collegium Hungaricum Berlin, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Communitas Alapítvány, NKA – Magyar Nemzeti Kulturális Alap.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.