LÁTOGATHATÓ A BÜKKFALVI NÉGYES – A VIA TRANSILVANICA IS ÉRINTI A KIS TELEPÜLÉST

Bükkfalva Homoródszentmárton része, mégis különálló településként tartják számon. A héten új információs táblákat helyeztek el a főút mentén, hogy felhívják a turisták figyelmét a helyi látványosságokra, ugyanakkor a helybéliek örömére a Via Transilvanica is átvezet a vadregényes tájon.

A riport szerzője és Szederjesi Tamás civil aktivista

Bükkfalva jelenleg öt család állandó lakhelye. Szederjesi Tamásnak, a Természet Szíve Egyesület vezetőjének közbenjárásával kapcsolták be a nemrég felavatott Via Transilvanica zarándokútba, amely Hargita megye több településén is áthalad.

A Bükkfalvi Négyesként emlegetett látványosságokat – Román Viktor szoborpark, Múlt Idők Háza, Alkotók Háza és a görög katolikus temető – szeretnék megmutatni kirándulóknak.

A Múlt Idők Háza udvara… és az alkotóház

Homoródszentmártont elhagyva a bágyi letérővel átellenben kell behajtani a bükkfalvi útra, ahol póznákra, fákra felfestett jelzések mutatják az irányt. A jelzések egy cserefalapit, egy szívet és baglyot ábrázolnak. Az autóbusszal érkezők a letérő után erre a célra kialakított helyre parkolhatnak, hiszen a településig két kisebb fahídon is át kell kelni, személyautóval viszont egyelőre be lehet hajtani.

Ismerjük meg Román Viktor különleges szobrait, a tájházat és alkotók házát

A Szívek útján és immár a Via Transilvanicán keresztül érkezünk először a Román Viktor szoborparkig, amely egyedi és különleges látványosság a környéken. Román Viktor Homoródszentmárton szülötte, 1968-tól véglegesen Franciaországban telepedett le, ahol jelentős sikereket ért el és a jelenkori európai szobrászat élvonalába emelkedett. Szobrai francia városok közterein is láthatók, a francia állam kitüntetésekkel ismerte el Román Viktor érdemeit. Alkotóként mindvégig ragaszkodott szülőföldjéhez, itthoni környezetéhez, népéhez, mégis Erdélyben, Székelyföldön alig ismerik munkásságát.

Bepillantottunk a Román Viktor Emlékparkba is

Továbbhaladva a település szűk kis utcáján rögtön balra találjuk a Múlt idők Házának nevezett tájházat, amelyet László Árpád és felesége Ildikó hozott létre az elmúlt évek során. Ugyancsak nekik köszönhető az Alkotók Háza is, ahol időszakos és állandó kiállítások várják a művészetkedvelőket. Innen jobbra, meredek kis utcán juthatunk el a görög katolikus temetőhöz.

A László-házaspár – Ildikó és Árpád

– A legrégebbi sírkő 1791-ből való. Tudni kell, hogy egész Bükkfalva a Bíró család tulajdona volt, de nem tudjuk, hogy miként kerültek ide a Daradicsok és a görögkatolikusok. Találgatások vannak, hogy talán Bukovinából származtak ide, a Bíró család hozta őket zsellérnek. Az 1791-ben született Daradics György a férjem üknagyapja, sírkövét véletlenül találtuk meg. Sajnos, rengeteg sírkövet elvittek a faluba és beépítették házalapnak. Ezt is egy székelykapu talpazatából mentettük meg. A földben is vannak még sírkövek, amelyeket ki kellene ásni és megmenteni. Ezelőtt huszonnégy évvel, amikor idejöttem, még tele volt sírkövekkel a temető, mára nagyon sok eltűnt, elsüllyedt – mondja sajnálkozva Ildikó, aki férjével együtt próbálja megmenteni és meg is mutatni a helyi értékeket.

A településen öt régi ház található, a tájháznak otthont adó épület 1850 körül épült, az Alkotók háza pedig a gerendára belevésett dátum szerint 1864-ben. Ildikó büszkén mondja, hogy a Fülöp szigetekről az Egyesült Államokig, mindenhonnan voltak már látogatók, egyébként négy-öt személy elszállásolására is van lehetőség.
– Azt szerettük volna, hogy a tájház hűen mutassa be azt a kort, amiben elődeink éltek. Tehát nem csupán régi tárgyak gyűjteménye, hanem az egyszerű paraszti világ látlelete. Bükkfalva egyetlen egyedi darabja, hisz ha ez nem lenne, nem is tudnánk, hogyan nézett ki egy bükkfalvi parasztház – mondja Ildikó.

Időszakos kiállítások helyszíne

Az Alkotók házában kiállított képeket három részre osztották: az egyik szobában a homoródszentmártoni alkotótábor művészei által ajándékozott festmények láthatóak, a szoba másik felét Székely Anikó szárazvirág-képei díszítik, a másik helyiségben pedig Szederjesi Tamás fotótárlata van kiállítva, amelyek hátrányos helyzetű gyerekeknek általa szervezett táborban készültek. Az elmúlt években több kiállítás helyszíne volt a kis parasztház: kézimunkákat, régi ruházatokat, székely alsószoknyákat, kötényeket is kiállítottak.

A Via Transilvanica útvonalán turistaszálló minősítésben szerepel a bükkfalvi szálláshely, de Szederjesi Tamás arról biztosított, hogy további fejlesztés alatt áll ez az útvonal révén is, hogy minőségi szállást, állandó vendégfogadást biztosítsanak az erre járóknak. Amint megtudtuk, a Via Transilvanica csapata egy turistakalauzt is létrehozott egyelőre elektronikus változatban, amelyben megjelölték a szálláshelyeket, látványosságokkal együtt. Hamarosan kézzel fogható könyv is lesz belőle, amely nagy segítsége lesz az 1150 kilométeren áthaladó zarándokoknak.

Új létesítményt avattak

Az Alkotók háza udvarán ez alkalommal avatták fel a kertben lévő új létesítményt, amely közösségi összejövetelek, táborok helyszíne is lehet: egy nyitott oldalú lefödést. László Árpád házigazda megköszönte a megyei tanács anyagi segítségét, s ha kevesebben is élnek itt, annál nagyobb szeretettel várnak mindenkit, mondta.

A község minden településén tetten érhető a fejlődés – Jakab Attila polgármester eredményes ciklust zár, és készül az újabb kihívásokra

Jakab Attila homoródszentmártoni polgármester szíve is Bükkfalvához húz, hiszen az ő
ősei is innen származnak. Biztatásul elmondta: a bükkfalvi út aszfaltozási tervei készen vannak, a legelső kiíráskor azonnal megpályázzák, hiszen a turizmus szempontjából az infrastruktúra nélkülözhetetlen.

Sebestyén Csaba – Jó lenne, ha a turisták minél több helyi terméket fogyaszthatnának

Sebestyén Csaba parlamenti képviselő is megtisztelte jelenlétével a családias rendezvényt, és kiemelte a településen átvezető turistacsalogató Via Transilvanica út fontosságát, amely lehetővé teszi értékeink felmutatását, kiváló jövedelemforrás lehet a helyi közösség számára. – Ilyen helyeken a turizmusra is lehet alapozni, de mindenképp a mezőgazdasággal kiegészülve, hogy a vendégek asztalára helyi termékek kerülhessenek – mondta a képviselő, hozzátéve: megyeszinten Szentmárton község kapta a legtöbb területalapú támogatást, évi 11 millió lejt.

Szép és hasznos ez a lefödés, ám talán az egyetlen építmény Bükkfalván, amely modern és tájidegen tetőt kapott – jó lenne minél hamarabb zsindelyre cserélni, hogy megnyugodjék a lelkiismeret, még akkor is, ha szerény volt a megyei támogatás…

Simó Márton felvételei

Nagyálmos Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.