A HAGYOMÁNYT GYAKOROLNI KELL – A BORÓKA MOST IS VIRÁGZIK

Mármint a táncsoport. A székelyudvarhelyi Boróka Néptáncegyüttest is megviselte a járvány, elmaradtak a fellépéseik. Kelemen Erzsébet, a tánccsoport vezetője, a pénteken tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy március közepéig még rendben volt minden, tudtak próbálni és készülni.

Erre az évre rengeteg meghívásuk volt, azon is el kellett gondolkodniuk, hogy egyiket-másikat kihagyják, hiszen amatőr együttes van szó, általános és középiskolás diákok alkotják a csoportot, akiknek nagy hozzáértéssel és figyelemmel kell a turnékat megszervezni, egyeztetni az iskolákkal, a szülőkkel, bonyolult és költséges minden utazás, megterhelheti a családok költségvetését is, hiszen soha nem lehet pályázati pénzekből fedezni minden kiadást.

„Idén a legfontosabb rendezvény számunkra az Europeade Fesztivál lett volna Litvániában. Több UNESCO-védnökség alatt működő CIOFF-seregszemlére is vártak minket, Törökországba, Portugáliába, Albániába, Koszovóba, Boszniába. Magyarországra is voltak érvényes meghívásaink. Úgyszintén elmaradtak az itthoni szerepléseink is. Egyelőre azt közlik mindenütt a szervezők, hogy a programokat 2021-re halasztják. Hogy aztán mi lesz jövőben? Azt mi nem tudhatjuk. Viszont, mit tehetnénk? Reménykedünk.” Mindezek mellett, mindennek ellenére, a járványügyi előírások betartása mellett, a megszokott heti két próba helyett csak egyszer gyűltek össze udvarokon, szabadtérben, hiszen az iskolákban rendelkezésre álló termeket nem használhatták. A nyári tábort viszont az András Alapítvány telkén tartották Lázárfalván, nyilván, azt is a szabad ég alatt, de ekkor már megfelelő szünetekkel, 4-5 koreográfus irányításával. A táncoktatók volt Borókások, akik ma a Hargita Néptáncegyüttes tagjai. Ez egyrészt azért jó, mert él a közvetlen kapcsolat, másrészt pedig azért fontos, mert néhány éve az együttes Hargita megyét képviseli a külföldi fesztiválokon történő fellépései során. Korcsoportonként elkülönítve zajlott a táborozás. A nagyobbak öt napon, a kisebbek három napon át voltak ott Lázárfalván. Az együttesnek van két új – mezőségi és szilágysági táncokból összeállított – koreográfiája.

A kisebb, tizenkét év alatti korosztály felcsíki összeállítást tanulhatott, illetve egy gyermekjáték-programot. Ez számukra kötelező is a nemzetközi fesztiválokon, és a Hargita Megye Tanácsa Az ének és a tánc! című kiírása, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatása jóvoltából valósulhatott meg. Az együttes azonban több tájegység táncrendjét tudja, ismeri, amelyeket ugyancsak gyakorolni kellett, hogy megfelelő szinten maradjon a tudásuk.

Az utánpótlásáról azt nyilatkozta a vezető, hogy biztosított még a mai sivár körülmények közepette is. Idén nyolc társuk érte el a felnőttkort, ami azt jelenti, hogy munkába álltak, illetve más városokban, esetleg külföldön tanulnak tovább egyetemeken. Különösebben nem hirdetik a tagfelvételt, nem „versenyeztetik” a helyeket, de máris jelentkezett 8-10 olyan család, amelyekben nulladik, vagy első osztályt kezdő gyermek van, s akiket szívesen látnának a Borókások között. Nyilvánvaló, hogy személyes kötődés alapján történik a közeledés, mert nagyobb gyermekeik már tagjai az együttesnek, vagy azok voltak korábban. Az sem ritka, hogy a második generáció jelentkezik, mert maguk a szülők is itt táncoltak annak idején, hiszen több mint két évtized telt el a megalakulás óta.

A Boróka Néptáncegyüttes a 23. életévében jár. Kelemen Erzsébet úgy érzi, hogy ideje lenne átadnia a stafétát valamelyik neveltjének. „Ilyen szempontból biztató a helyzet – mondja – ebben a pillanatban két olyan egyetemen tanuló, a „kezemből kinőtt” leányom van, akinek bármelyik pillanatban át merném adni az egyesület vezetését és az elméleti, meg az adminisztrációs munkát, amellyel ez a tevékenység együtt jár. Úgy gondolom, hogy megvárjuk a 2022-es évet, akkor leszünk huszonöt évesek, és akkorra szervezem hivatalosan a generációváltást.” A középiskolás tagok létszáma pillanatnyilag 44, a kisebb korosztályokban pedig 34-en táncolnak. A talpalávalót ma is a jól bevált és népszerű hegedűs, Dósa Béla prímás szolgáltatja, aki az igények szerint – hagyományos népi hangszereket megszólaltató – 3-7 fős zenekari felállással segíti a munkájukat.

Dávid Botond felvételei

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.