SZÉKELYUDVARHELY – 8. SICULUS FESZTIVÁL (3.)

A 8. SICULUS fesztivál más volt, mégis igazi. Sajátos körülmények között, de igazi zenei élményekkel tűzdelve zajlott szeptember 4-6. között a 8. SICULUS fesztivál Székelyudvarhelyen. A szervezők számára nem szabott gátat a jelenlegi különleges helyzet sem, ám a szükséges korlátozásokat mind betartották.

A Hargita Megye Tanácsa főtámogatásával, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében, illetve az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) társzervezésében idén is a fesztiválhoz hangolt Márton Áron térre jöhetett a zenei verseny döntőjébe jutó 12 erdélyi zenekar, illetve az esti koncertek minden meghívott előadója.

Bartalis Izabella maszk nélkül, és lennebb… maszkkal

A szeptember 4-én du. 4 órakor kezdődő megnyitó eseményen Bartalis Izabella, a hagyományőrzési központ vezetője elmondta, bár három lehetséges változattal készült az intézmény a folyamatos korlátozások miatt, ezekből a lehető legjobb társítás valósulhatott meg: a zenészek szabadtéri nagyszínpadon adhatták elő dalaikat, és a különlegesen berendezett térre egy kisebb közönség is bebocsátást nyert.

Az intézményvezető kiemelte, e zenei vetélkedő megtartása nemcsak azért fontos, hogy felkarolja a magyar nyelven előadó zenekarokat, hanem a közönség is megtapasztalhassa, hogy a legújabb zenei stílusokat és azt, hogy évről évre hogyan fejlődnek a zenekarok, ugyanis a szakmai zsűri pozitív kritikája megerősíti őket, a negatív kritika pedig építő jelleggel hangzik el.

Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád is köszöntötte a jelenlévőket, örömét fejezte ki, hogy a korlátozások ellenére is meg lehetett szervezni a fesztivált, amelynek jelentőségét a közösségi érzés erősödésében látja. A következő felszólaló, Imre Gábor, az UIET elnöke fontosnak tartja, hogy ezt a városhoz kötődő fesztivált mindenki magáénak érezze. A zenei verseny zsűrijének tiszteletbeli elnöke, Boros Zoltán zeneszerző megjegyezte, napra pontosan 50 évvel ezelőtt versenyzőként lépett fel a SICULUS fesztiválon, ahonnan két díjjal tért haza, és ez egész életének további alakulását befolyásolta, majd televíziós zenei szerkesztőként és a zsűri tagjaként tért vissza a székelyudvarhelyi rendezvény további alkalmaira.

Amikor a zsűri álcázza magát…

Idén is Szécsi Zsolt kiváló műsorvezetésével zajlott a háromnapos esemény, aki ismertette a zsűri tagjait. Mivel Virányi Attila nagyváradi származású zenész, a Metropol együttes frontembere csak az előzsűrizésen vehetett részt, és ezúttal nem utazhatott Székelyudvarhelyre, helyette a zsűri tiszteletbeli elnöke, Boros Zoltán filmrendező, zeneszerző, televíziós szerkesztő is értékelt a döntőn. További zsűritagok: Zilahi Csaba, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője, az erdélyi gitártáborok egyik kezdeményezője és szervezője volt a zsűri elnöke, Fülöp Loránd, a 4S Street együttes szólógitárosa pedig a zsűri alelnöke. Továbbá Balázs Imre József Kolozsváron élő, Székelyudvarhelyen született költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész, a KORUNK főszerkesztő-helyettese, Orosz-Pál Levente, a Transilvanium zenekar frontembere, Koszorús Krisztina, a marosvásárhelyi Koszika & The HotShots zenekar énekese, André Ferenc, költő, slammer, a kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztője értékelték a zenei verseny három napján fellépő jobbnál jobb zenekarokat.


Pillanatképek a fesztivál 3. napjáról – Simó Márton felvételei


Pénteken a versenyprogramban négy együttes lépett színpadra: a House of Pioneers (Sepsiszentgyörgy), Kvab (Csíkszereda), C-sus-2 (Székelyudvarhely) és Oncsi (Kálmán Eszter Antónia) – Szász Csaba (Marosvásárhely) duója. Majd a tavalyi SICULUS fesztivál főnyereményét elvivő sepsiszentgyörgyi Térerő zenekar koncertjétől volt hangos a tér. Ezt követően lépett fel a Koszika & The HotShots együttes, amely edülállóan sokszínű zenéjével teremtett kiváló hangulatot a rendezvény első napja lezárásaként.

Szombaton 14 órától a benevező zenekarok részére Dalszövegírói műhely címmel tartott szakmai előadást André Ferenc és Balázs Imre József. Az érdeklődők a két irodalmártól téjékozódhattak arról, hogy milyen a jó szöveg, a mondanivaló miképpen teremt hangulatot egy dalban és miből legyen a refrén, hogyan lehet ritmussal alátámasztani a dalszöveget. 16 órától pedig a versenyprogram a Hellmeton (Szilágykraszna), az Arzenál (Brassó), a FACE X BRO (Nagyvárad), a HóHányók (Magyarlapád), és az Ede & The Barbers (Marosvásárhely) 3-3 zeneszámának előadásával és a zsűri értékeléseivel folytatódott. Az ești koncertélményt a 4S Street zenekar koncertje nyújtotta. A gyergyószentmiklósi zenekar már rendelkezik székelyudvarhelyi rajongótáborral, miután a 2018-as SICULUS fesztivál főnyereményét elvihették, azóta több alkalommal is felléptek már a Küküllő-kanyar menti városban.

Vasárnap szintén 14 órától kezdődött a szakmai előadás, ezúttal Zenekarozás előnyei és buktatói címmel Koszorús Krisztina és Fülöp Loránd osztották meg tapasztalataikat a résztvevő zenekari tagokkal. Megtudtuk, hogy egy kezdő zenekarnak az érvényesülés érdekében minden ajtón szükséges kopogtatni, a rádiókat is meg kell keresni, viszont jó megmaradni függetlennek ahhoz, hogy ne más határozza meg, hogy mit, hogyan és hol játsszon a zenekar. Fontos a közösségi médiaépítés is, ám az egyszerű like-vadászat helyett jobb, ha eléri a zenekar azt, hogy a valós érdeklődők aktívan legyenek jelen a zenekar életében és koncertjein. Fontos szerepet kapott a beszélgetésben a banda összetartása és a feladatok jó leosztása, illetve az is, hogyan kell árazni és kb. mennyit keres egy erdélyi zenekar.

A vasárnapi versenyprogramban A Csajod (Kolozsvár), az 8Light Minutes (Temesvár), és a The Phoenix SM (Szatmárnémeti) mutatták be tehetségüket.

Este 8 órakor Bartalis Izabella a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont részéről kiértékelte az idei fesztivált és megköszönte a fenntartó Hargita Megye Tanácsának, a társzervező UIET-nek, a partnerként együttműködő Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának a szervezésben nyújtott segítséget, a zsűri tagjainak és a fellépő zenekaroknak a részvételt.

A 8. SICULUS fesztivál díjazottai

Fellépési díj a marosvásárhelyi Utcai Forgatagon: szatmárnémeti Phoenix SM;
Fellépési díj a székelyudvarhelyi Városnapokon és dicséret: brassói Arzenál;
Fellépési díj a nagyváradi Partiumi Magyar Napokon és dicséret: temesvári 8Light Minutes;
Fellépési díj a szatmári Utcazene fesztiválon és dicséret: nagyváradi FACE X BRO;

SICULUS díjat nyertek:
House of Pioneers (Sepsiszentgyörgy)
Kvab (Csíkszereda)
Oncsi (Kálmán Eszter Antónia, Marosvásárhely)
Ede & The Barbers (Marosvásárhely)

SICULUS NAGYDÍJ: A Csajod (Kolozsvár)

Zilahi Csaba a díjak átadásakor elmondta, hogy a zsűri felülírta az 5 díj rendszerét, mivel sok jó zenekar, és még több jó énekes és hangszeres mutatkozott be, a korábban meghirdetett díjakat átnevezték egyszerűen SICULUS-díjakká. A fesztivál fődíját Biró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke adta át, aki megköszönve a szervezők munkáját, a megyei önkormányzat részéről bebíztosította az elkövetkező rendezvények támogatását.

Az ünnepi díjátadót követően egy kis megemlékezésre került sor: Szilágyi Gödri Ildikó, a Román Televízió Magyar Adásának riportere moderálásával megemlékeztek az 50 éve megtartott első SICULUS fesztiválról, illetve a 30 éve felújított 1990-es fesztiválról, a fesztivál 2018. évi újraélesztéséről, felelevenítve a múltat, összekapcsolva azt a jelennel. A megemlékező beszélgetés meghívottai Boros Zoltán, Sinka Ignác (az 1990. évi 5. Siculus fesztivál szervezője), Józsa Attila (az 1990. évi fesztiválon díjat nyert Európa Hátsó Udvara elnevezésű zenekar szólógitárosa), Lőrincz Ildikó, a 2018-ban felélesztett SICULUS fesztivál kezdeményezője és szervezője, Bartalis Izabella, az idei fesztivált szervező intézmény vezetője és Nicuța Alin, a 4S Street frontembere voltak.

Színpadon A Csajod – a díjátadó pillanata

A beszélgetést követően a fesztivál az idei SICULUS nagydíjas A Csajod zenekar több mint egy órás fellépésével zárult. Idén is bebizonyosult, hogy érdemes itthon, Erdélyben zenekart alapítani, érdemes benevezni és eljönni a SICULUS fesztiválra, mivel ez nem egy akármilyen fesztivál, hanem egy valódi erdélyi magyar fesztivál, mivel a SICULUS díjak jelentős mérföldkövet jelentenek az erdélyi saját szerzeményt magyar nyelven előadó zenekarok számára. A SICULUS díjakat elnyerő zenekarok számára Erdély számos nagyszínpadán adódik lehetőség a fellépésre, több rádiótól és televíziótól kapnak meghívást – és ez a legfontosabb hozadéka a saját dalszerzeményt és magyar nyelvű dalszövegeket felkaroló seregszemlének.

A 4S Street

A rendezvény partnere és támogatója Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala volt, további partner: Székelyudvarhelyi Ifjúsági Alakulat.

Médiapartnerek: a Román Televízió Magyar Nyelvű Adása, Erdélyi Magyar Televízió, a Kolozsvári Rádió Magyar Adása, Hargita Népe, Erdély.Ma, Eszm.ro, Székelyhon, Krónika, Székelyhon.ro.

Támogatók: Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány. Vállalkozói támogatás: Amigo & Intercost vállalat, Aramis Security Kft., valamint a Hargita Megyei Vöröskereszt székelyudvarhelyi alegysége.

A Forrásközpont közlése nyomán

A külön meg nem jelölt felvételeket a Forrásközpont bocsátotta rendelkezésünkre.

Címképen: a Térerő – a Forrásközpont felvétele. 

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.