SEBESTYÉN PÉTER VÁLOGATOTT ÉNEKEI – KISKERTEMBE ROZMARINGOT ÜLTETTEM

Novellákban, karcolatokban, teológiai dolgozatokban és esszékben szól a keresztényekhez a Marosvásárhelyen szolgáló Sebestyén Péter római katolikus plébános. A Csíkszentmihályon született, ám önmagát szépvízinek valló lelkész és egyházi író ízes, zamatos, székely humorral hirdeti az örömhírt, nemcsak élőszóban, hanem kiadványaiban is.

Az öröm, a jó kedv szépirodalmi írásai mellett immár a második, bővített Kiskertembe rozmaringot ültettem című magyar népdal- és nótagyűjteményében is visszaköszön. A kötetben több mint négyszáz olyan népdal, nóta és műdal található, amelyeket a 70-es, 80-as években Felcsíkon énekeltek, és amelyeket elsősorban szüleitől, nagyszüleitől tanult Sebestyén Péter. Aki fellapozza e könyvet és egy kicsit is jártas a népdalok, nóták világában, igencsak jó kedvre derülhet, hiszen minden olyan muzsikaszó fellelhető benne, amelyet először az általános iskola padjaiban, lakodalmas ágak díszítésekor, radinákban, kat­o­nabúcsúztatók alkalmával, a háromnapos lakodalmak és közösségi ünnepeink idején tanult és hallott először. Úgy gondolom, hogy nemcsak Felcsíkon, hanem aprócska szöveg- és dallammódosításokkal Székelyföld-szerte igencsak nagy szeretettel énekelték a könyvben fellelhető dalokat is.

Amikor fogasra kerül a reverenda

„Mind olyan énekek, amelyeket korosztályom most is énekel” – írja a borító hátoldalán a kötet – 1968-ban született – szerkesztője, Balogh László. Mindezt azzal egészíteném ki, hogy nemcsak Sebestyén Péter korosztálya, hanem még az utána következő generációk is ismerik, és igazán szívből jövő jó kedvvel éneklik különböző összejöveteleken a gyűjtés dalait. Napjaink ballagási ebédjei, lakodalmai, szüreti mulatságai sem telnek el úgy, hogy ne csendülnének fel Az én jó apámnál…, Egy asszonynak kilenc a leánya..., Ennek a kislánynak..., Harangoznak a mi kis falunkban..., Nem zörög a haraszt…, Ősszel érik, babám… és a Zavaros a Nyárád… kezdetű énekek. Ma még ismerünk néhányat azon dalok közül, amelyeket csokorba szedett a plébános, de meglehet, hogy pár év múlva csak az idősek rejtett kincsei lesznek eme énekek. Talán a kötet szerkesztője is gondolhatott minderre, hiszen nemcsak a szebbnél szebb dalszövegeket gyűjtötte össze, hanem azok kottáit is. Így, ha egy-egy muzsika szövege feledésbe merül, a dallama vájtfülűek számára mindig elérhető lesz, és rajtuk keresztül bárki örököse lehet kulturális vagyonunk eme részének. A Kiskertembe rozmaringot ültettem című könyvet lapozva felfrissül, gyarapszik népdal-, nóta- és műdal-tudásunk. Éppen ezért a kötet szerkesztője azt is mondhatná összegzésül: „Szép lelkekbe, jó elmékbe jó muzsikát csempésztem.”

Biró István

Marosvásárhelyen szerdán, augusztus 26-án, este 7 órai kezdettel, a Maros Művészegyüttes közreműködésével tartják a kötet ‘ősbemutatóját’ a Teleki Téka udvarában. A helyek ugyan már beteltek – kb. 60 embert lehet leültetni biztonságosan, az előírások betartása mellett – , de a következő műsoros-bemutató-estre, amelyet ugyanebben az órában, augusztus 31-én, hétfőn kívánnak megtartani, még lehet jelentkezni telefonon: 0757-059 594.

A Szerk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.