HOMORÓDALMÁS – ÚJ SÓSFÜRDŐ NYÍLT

A község vezetésének régi elképzelése, hogy rendezze, parkosítsa a sóskút környékét, és oda egy olyan wellness- és kikapcsolódási-helyszínt hozzon létre, ahol minden korosztály lehetőséget kaphat az igényes időtöltésre és az egészség-karbantartásra. A sóskút vizét, ahogy a helyiek mondják, a „vízsót”, évszázadok óta használják a helyiek ételízesítésre, konzerválásra, állatok sóztatására, fürdőzésre és lábáztatásra egyaránt. Az időközben több felújításon átesett „sóház” jelenlegi épületének váza 1801-ből való.

 

Szondi Zsolt községi képviselő és Tikosi László polgármester (középen) fogadja az ünnepségre érkezőket

Nem is átadásnak, inkább jelképes használatbavételnek, az érdeklődőknek való bemutatásnak nevezhetnénk azt az a kis ünnepséget, amelyen hétfőn vettünk részt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, és alelnöke, Bíró Barna Botond, valamint Antal Lóránt szenátor társaságában.

A meghitt környezetben létrejött kis fürdőhelyen, amely kiválóan illeszkedik az épített környezethez, tájékoztatótáblák segítik az arra járót az eligazodásban. Új játszóteret alakítottak ki, és a minden igénynek, illetve járvány- és közegészségügyi elvárásnak megfelelő kiszolgáló-épületben helyet kaptak a gépészeti felszerelések, a mellékhelyiségek és az öltözök, illetve a kapcsolódó szárnyban a fürdődézsák.

Úgy terveztették meg az objektumot, hogy az alkalmas legyen kisebb baráti összejövetelek, meghitt családi találkozások számára is. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a próbaüzemelést követően a közeljövőben „élesben” is kipróbálhatóvá teszik. Talán egy-két napot, esetleg egy hetet kell várnunk erre. Jelen pillanatban nagy a helyi vízhálózat terhelése.

Tikosi László polgármester, Antal Lóránt szenátor és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke

Tikosi László polgármester óvatos, nem kívánja a rendelkezésre álló vezetékes ivóvizet a fürdőhöz túlzottan igénybe venni, hiszen a tömény sóoldatot hígítani kell, inkább arra vár, hogy forduljon esősebbre az időjárás és teljen fel a víztározó, hiszen sokan öntözésre használják a csapvizet, és pillanatnyilag a haszonállatok vízigénye is igen jelentős a nyári hőség miatt.

Egyelőre takaréklángon, a polgármesteri hivatal szakemberei segítségével fogják üzemeltetni a sósfürdőt. Ez a megvalósítás 592 ezer lej értékű, amelyből 392 ezer lejt LEADER-keretből pályáztak, amelyhez a megyei tanács és a község egyaránt 100-100 ezer lejjel járult hozzá.

A szerző felvételei

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.