CHARTA XXI. – CSEKLÉSZ – KiMitTud (108.)

Kisváros Pozsony és Szenc között a mai Szlovákiában. Szlovák neve Bernolákovó, korábban Čeklís. Ezt a nevet 1945 után adták Anton Bernolák (1762-1813) katolikus pap, szlovák nyelvújító emlékére, aki a 18-19. századok fordulóján, hosszú ideig plébános volt itt. Bernolák a cseh nyelvtől való függetlenedés érdekében végzett nyelvújítást, ami értelem szerint a Felvidék nyugati részén élő szlovákokra terjedt ki.

A mai települést 1209-ben említik, amikor II. András király a birtokot Tamás nyitrai ispán fiának, Sebestyénnek adja. A 13. század folyamán a mai falu még két településből, Csekiből és Luzsnicából állt. Várát 1290 körül építette a Cseklészi család. A 14. század elején királyi birtok, majd 1324-ben Károly Róbert király Veres Ábrahám comesnek adja. A falu első, román stílusú, 13. században épített templomát a 14. században gótikus stílusban átépítették. 1390-ben a falu új birtokosai az Apponyiak lettek. 1458-ban a vár és a község házasság révén Rozgonyi Sebestyén birtoka lett.

Cseklészen van egy Esterházy-kastély és a falu fölött a középkori cseklészi vár maradványai láthatók.

Fotó: Charta XXI.

Az 1910-es népszámlálás idején Cseklész 2103 lakójából 1663 magyar, 59 német és 370 szlovák volt. Az egyértelmű magyar többség az első csehszlovák köztársaság idején szlovák többségűvé vált. Itt arról lehet szó, hogy a magyar-szlovák nyelvhatárnak azon a részén volt egy nagyszámú ’kettős identitású’ népesség, mely inkább az állami hovatartozáshoz, mint az anyanyelvhez kötötte a nemzeti identitást megvallását. Azok, akik 1910-ben még magyarnak vallották magukat, az 1938-as határtárgyalások idejére viszont, vagy már az előző csehszlovák népszámlálások idején, már szlováknak vallották magukat, szlovák gyökerekkel, szlovák anyanyelvvel, vagy vegyes családban élve. Cseklésznek ma nincs számottevő magyar lakossága.

Bernolák szobra Cseklészen (2012)

Charta XXI./ Virt László

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.