FOLYTATHATJA AZ ALÁÍRÁSGYŰJTÉST A SZÉKELY NEMZETI TANÁCS

Folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) aláírásgyűjtése – hívta fel a figyelmet Varga Judit, a Magyar Kormány igazságügyi minisztere csütörtök este a Facebook-oldalán. Ezt írta a politikus: az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó rendeletmódosítást.

A módosítás – többi között – a SZNT nemzeti régiókról szóló kezdeményezését is érinti. Így – mint fogalmazott – „a koronavírus-járvány miatt ellehetetlenült aláírási folyamat” a kiesett idővel meghosszabbodik.

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter – MTI/ archív

Varga Judit kiemelte: az Európai Parlament plenáris ülése megszavazta az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó rendeletmódosítást. A módosítás – többi között – a SZNT nemzeti régiókról szóló kezdeményezését is érinti. Így – mint fogalmazott – „a koronavírus-járvány miatt ellehetetlenült aláírási folyamat” a kiesett idővel meghosszabbodik.

A példaértékű összefogásnak köszönhetően már több mint egymillió uniós polgár támogatását élvezi a kezdeményezés. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az 1 millió aláírás kritériuma mellett azt a feltételt is teljesíteni kell, mely szerint a tagállamok negyedében meghatározott számú aláírást kell elérni. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és egy év alatt egymillió szignónak kellett összegyűlnie legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.

Bár összegyűlt az egymillió aláírás, csak három uniós ország – Magyarország, Románia és Szlovákia – tudta felmutatni a jogszabály által elvárt minimális aláírásszámot. Az Európai Parlament csütörtökön jóváhagyta az európai polgári kezdeményezésekhez szükséges aláírások összegyűjtésére és ellenőrzésére vonatkozó határidők visszamenőleges meghosszabbítását célzó európai bizottsági javaslatot.

Az új szabályok szerint a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal hosszabbítják meg az aláírások eredeti gyűjtési időszakát azon kezdeményezéseknél, amelyek esetében az 2020. március 11-én már folyamatban volt. Amennyiben a támogatói aláírások gyűjtése 2020. március 11. és szeptember 11. között kezdődött, akkor a gyűjtési időszak legfeljebb 2021. szeptember 11-ig hosszabbítható meg. A tagállamok kérhetik az ellenőrzési szakasz meghosszabbítását egytől három hónapig terjedő időszakkal, ha egyébként nem tudnák időben elvégezni a feladatot. Az uniós intézmények elhalaszthatják a polgári kezdeményezés szervezőivel szükséges találkozókat és a nyilvános meghallgatásokat. Ezekre akkor kerül majd sor, amikor a közegészségügyi helyzet megengedi.

A koronavírus-járvány esetleges második hulláma esetén az Európai Bizottság tovább hosszabbíthatja a gyűjtési időszakot abban az esetben, ha 2020. szeptember 11-ig nem normalizálódik a közegészségügyi helyzet, vagy ismét kijárási tilalmat vezetnek be. A hosszabbítások időtartama esetenként három hónap, de a gyűjtésre összesen legfeljebb 24 hónap állhat rendelkezésre.

Pesty László: „Tíz országból kétmillió aláírást teszek le a brüsszeli asztalra”

Egyébként elképesztő véghajrával zárult a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezésének aláírásgyűjtése május 7-én. A határidőre sikerült összegyűjteni – akkor már, a vesztegzár miatt, csak digitálisan – az egymillió aláírást: csakhogy hiába, mert a kezdeményezés teljes sikeréhez szükséges hét uniós tagállam helyett csak háromban (Magyarország, Románia, Szlovákia) lépte át az aláírások száma az előírt küszöbértéket.

Az aláírásgyűjtés kommunikációs háttérembereként Pesty László filmrendező igen komoly és eredményes meggyőzőmunkát végzett – Fotó: MTI

Elindult a tippelgetés is, hogy mely országokat célozzuk meg a kampányban, és én voltam az egyetlen, aki azt mondta, hogy fogalmam sincs. Ezért megbíztam a Nézőpont Intézetet, ahol tudós emberek elemzéssel foglalkoznak, hogy mérjék fel a terepet, és a kollégáimmal kidolgoztunk egy háromszintű szempontrendszert.

Az első szempont az, hogy a 27 EU-tagállamban hol van olyan nemzeti régió, etnikai kisebbség (különben majdnem mindenütt van), amelyet – létszámát, motiváltságát tekintve – érdemes megszólítanunk. A második szempont, hogy a mi kampánytechnikáinkkal hogyan tudunk behatolni az adott ország médiaterébe, különös tekintettel a közösségi médiára. A harmadik pedig az, hogy vegyük figyelembe a történelmi, diplomáciai és politikai szempontokat, mert taposóaknák bárhol lehetnek, vigyáznunk kell, nehogy valakinek a tyúkszemére lépjünk.

A Nézőpont Intézet munkatársai dolgoznak a problémán, és remélem, hamarosan kiválasztják azt a hét országot, amelyre „lövünk”.

MTI, Kronika.ro, Foter.ro, Magyarország Kormánya

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.