CHARTA XXI. – NAGYSZENTMIKLÓS – KiMitTud (106.)

Temes megyei város a Bánát romániai részén. Románul: Sânnicolau Mare – régi helyesírással: Sînnicolau Mare, németül: Großsanktnikolaus, szerbül: Велики Семиклуш, bánsági bolgárul: Smikluš. A határ közelsége miatt a megye legdinamikusabban fejlődő kisvárosa, a mérsékelten kontinentális éghajlatú, jellegzetesen alföldi település. A trianoni békeszerződésig Torontál vármegye Perjámosi járásához tartozott, majd Romániához került. A megye nyugati csücskében, az Aranka folyó mellett terül el, Temesvártól 64 km-re északnyugatra, közel a magyar határhoz.

A település a legrégibb idők óta a csanádi püspök birtoka volt. Lakosai a 16. század közepétől szerbek voltak. A török hódoltság alatt már nem akarták földesuruknak elismerni a püspököt, megtagadták neki az engedelmességet. A helységet a 17. század második felében Bethlen Gábor erdélyi fejedelem lippai vitézeinek adományozta. 1718 óta a temesi bánsághoz tartozott. 1724-ben kincstári tiszttartósági székhely lett. 1724-ben Oexel Mátyás sörház építésére kapott engedélyt. 1752-ben 40 német család költözött ide, magvát alkotva a későbbi Németnagyszentmiklósnak. 1779-ben Torontál vármegyébe kebelezték be. 1781-ben a kincstári jószágok elárverezése alkalmával a Nákó testvérek, Kristóf és Cirill vásárolták meg. Ettől kezdve a gróf Nákó család volt a földesura. 1787. június 11-én országos, 1837. július 6-án hetivásárok tartására nyert szabadalmat.

A Nákó-kastely egy 1900 körül készült képeslapon

A 19. század végén több mint 10 ezer lakosával Torontál vármegyének – Nagykikinda, Nagybecskerek és Zsombolya után – negyedik legnagyobb mezővárosa volt. Lakosainak száma a 2004-es adatok szerint 13 298 fő. A legutóbbi népszámláláskor a lakosság nem egészen 10%-a vallotta magát magyarnak.

A község római katolikus templomát Nákó Sándor építtette 1824-ben, és Kőszegi László püspök szentelte föl. Az ortodox szerb templom 1777–1787-ben, az ortodox román 1900-ban, a görögkatolikus román templom 1902-ben épült. Az 1794-ből származó zsinagógát lebontották. Az 1913-ban épített evangélikus templom jelenleg a református híveket szolgálja.

A Nagyboldogasszony szerb görögkeleti templom – Fotó: Wikipédia

Nevezetes épület Schreyer Viktor ügyvédnek a Szegedi utcában levő háza, mely hajdan kaszárnya volt. Mikor 1807-ben Nagybecskerek egy része a vármegyeházzal leégett, s a vármegye Nagyszentmiklósra költözött, ebben a házban tartotta közgyűléseit. A gyűlésterem és a hivatal a nagyobb épületben, az alispán lakása pedig a mellette levő s napórával ellátott kisebb épületben volt.

1799-ben a város határában találták meg az avaroknak tulajdonított aranykincset, amely 2003-ban Budapesten is látható volt a Magyar Nemzeti Múzeumban. Jelenleg a bécsi Kunsthistorisches Museumban látható. Amint Kürti Béla, a Móra Ferenc Múzeum kutatója rámutatott, Székely Bertalan 1896-ban kiállított Vérszerződés című festményén is látható a lelet egy ábrázolt darabja.

Danut Grpza polgármester és Semlyén Zsolt miniszterelnök-helyettes Bartók Béla szobra leleplezésekor (2015) – A fotó a város honlapjáról való

Jeles szülöttei: Révai Miklós (1750-1807) nyelvtudós, egyetemi tanár, Heim Péter (1834-1914) jogász, Bartók Béla (1881-1945) zeneszerző, Makai Ödön (1889-1937) jogász, József Attila gyámja és sógora, Madarász Emil (1994-1962) festőművész, Funár György (1949) román nacionalista politikus.

A város főtere napjainkban – Foto: Sannicolau-mare.ro

Címképen: Nagyszentmiklós – 1900 körül készült képeslap

Charta XXI./ Simó Márton – Wikipédia, Sannicolau-mare.ro, Diaszporaalapitvany.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

A fiatal Bartók Béla érettségi tablóképe

Kapcsolódó

Bartókék Nagyszentmiklóson

MúltKor – A nagyszentmiklósi kincsről

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.