CHARTA XXI. – FEKETEARDÓ – KiMitTud(104.)

Neve ukránul Чорнотисів/ Csornotisziv/ Chornotysiv. Falu Ukrajnában, Kárpátalján, a Nagyszőlősi járásban. Nagyszőlőstől 13 km-re délkeletre a Tisza bal partján, a Fekete-víz mellett fekszik, községközpont, melyhez Hömlőc is tartozik. A trianoni békeszerződésig Ugocsa vármegye Tiszántúli járásához tartozott.

Feketeardó és környéke már a bronzkorban lakott volt. Neve a királyi erdőóvók elnevezéséből származik, a fekete folyóvízre utaló megkülönböztetéssel. A 13. század elején alapították. Nevét 1319-ben említik először az oklevelekben. Szerepel az 1334 évi pápai tizedjegyzékben is. 1355-ben királyi kiváltságokat kapott.

Első ismert birtokosa Thyba fia Miklós volt, a későbbiekben az Ardaiak birtoka lett, az övék maradt az elkövetkező két évszázadban is, később a Rákóczi-család birtokolta, majd a kuruc idők után a Barkócziaké lett.

1910-ben 1662 lakosából 1277 magyar, 19 német, 364 ruszin, ebből 652 görögkatolikus, 572 református, 293 izraelita volt. Napjainkban az itt élő 2232 főből 715 magyar.

épeslap (1944)

Római katolikus temploma 13. századi, a 15. században gótikus stílusban bővítették. 1913-ban helyreállították. Belső vakolata alatt 14. századi freskók vannak.

Rekonstrukciós rajz – Fotó: Templomut.hu

Református temploma 1877-ben épült egy 1765-ből való fatemplom helyén. Tornya 1893-ban készült el. 1892-ben épült fel a görög katolikus templom, amely gyönyörű szép ikonokkal és oltárral van díszítve.

Református templom – Fotó: Karpatalja.net

A helyi temetőben a falu lakosai emlékművet állítottak a II. világháború és a sztálinizmus áldozatainak emlékére. A falu fekete krónikájához tartozik az 1998. novemberi 5-i nagy tiszai árvíz. A Tisza áradása folytán a falut teljes egészében víz öntötte el. Rengeteg lakóház és középület dőlt romba vagy károsult meg.

Charta XXI./ Simó Márton – Wikipédia, Puskas.hu, Rezes Tamás, Karpataljalap.net

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.