ÚJ LEHETŐSÉG A VÁLASZTÁS? – MEDVEFRONTON KI VESZI FEL A KESZTYŰT?

Beszámoltunk arról, hogy a hétfő esti sajtótájékoztatón, amelyen bemutatkozott Derzsi László, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje, jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök is. Az eseményen felvetődött több olyan kérdés is, amelyek túllépik a székely anyaváros kereteit.

Az újságírói kérdésre, mi a véleménye arról, hogy helyi civilek kezdeményezték a politikai csatározások beszüntetését és kvázi független jelöltet, jelölteket szeretnének, azt válaszolta: erre túl rövid az idő.

Kelemen Hunor, Derzsi László és Benedek Árpád Csaba a székelyudvarhelyi sajtóértekezleten

E két-három hónap alatt nem lehet félretolni az eddig történteket. Ha korábban látnak hozzá, ha a körülmények is békebeliek, akkor nagyobb eséllyel lehetett volna kivitelezni. „Ugyanakkor – mondotta válaszában – szép dolog ez, de nem lehet politika nélkül politizálni.” A továbbiakban szó esett arról is a kérdésekben, döntöttek-e arra vonatkozóan, hogy kit jelöljenek Hargita Megye Tanácsa élére, vagy legalábbis közeledtek-e egy konszenzuson megállapodáshoz. „A megyének három nagy régiója van, ilyenek az adottságok – válaszolta –, csíki parlamenti képviselőként én személy szerint továbbra is egy ottani jelöltet támogatnék. Gondolom, hogy érzelmileg ez érthető, de nem rajtam múlik.”

Fotó: Erdely.ma

Egy másik problémahalmazt a túlszaporodott medvepopuláció kérdésköre jelentette. Ezzel kívánunk most foglalkozni. Mert keressük a választ. Ezzel önmagunknak is adósok vagyunk.

A medvék az élet minden színterén jelen vannak

Hogy túlszaporodás történt az elmúlt években, az mindenki számára világos. Nemcsak Hargita megyében, hanem az ország több vidékén is állandó gondot jelentenek a vadak, és lehetetlenné teszik az életünket. Számos „medveélményünk” van, napi rendszerességgel értesülünk a riasztásokról – a hét végén a megyében élő átlagos okostelefon-használó legalább kilenc vészjelzést láthatott –, és ezek egészen furcsa, úgymond civilizációs helyeket jelöltek meg. A medvék szó szerint a spájzban vannak.

Bálint Elemér Imre felvétele

A káreseményeket rögzítik, jelentik. Vagy érkezik kártérítés valamikor, vagy nem. Az udvarhelyszéki polgármesterek közül talán Bálint Elemér Imre, Oroszhegy polgármestere írta a legátfogóbb és legpontosabb látleletet. Egy olyan ember gondolatai ezek a sorok, aki naponta szembesül a gondokkal, hiszen ott él a medvék és az emberek között. A kár azonban hatalmas. Az egyéb káros tényezők talán el is satnyulnak. Az a medvés világ – amelyben benne vagyunk – számunkra egyszerűen élhetetlen.

Fotó: Romania Insider

Egy szemléletes, ideillő írást idéznék az említett község vezetőjétől medvéről, élettérről és a védelemre szoruló emberről ITT.

Van két európai szintű aláírás-halmazunk

Vagy másfél. Ahogy vesszük, mert a Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért nevű még nem teljesítette a kért szintet, nem érte el a kellő országszámot. Viszont körvonalazódik a folytatás lehetősége. Hogy aztán mikor vitatnak meg egy-egy ilyen kéréscsomagot a mai helyzetben – hiszen nem csupán saját, hanem olyan európai érdekekről szólnak, amelyekre idáig nem fordítottak kellő figyelmet –, az egy következő kérdés. De legalább indokoltnak látszik a felszólamlás, és átszól az országhatárokon. Ilyen lehetne egy „medvés” aláírásgyűjtés is. Az Európai Unió bizonyos állampolgárai elégedetlenek az élet egy-egy aspektusával, nem kívánnak vadasparkká züllesztett országban élni, és azt okos, hivatalban levő, felelős politikai szolgálattevőik tudomására hozzák.

Egy pálpataki tinó volt a medvetámadás áldozata (archív, 2018) – Balázs Tibor felvétele

A medvekérdés egy olyan probléma, amely minden választási cikluson átível – fogalmaztuk meg a Kelemen Hunor szövetségi elnöknek feltett kérdésben –, nagy a félelem, sok riasztásról, pusztításról értesültük, gyakran magunk is kárvallottak vagyunk, közvetve, közvetlenül, így vagy úgy. És nem csak a megyében. Országos szinten is nagy a baj. Vajon van-e valamiféle koncepció az RMDSZ vezetésében arra vonatkozóan, hogy országos, sőt nemzetközi szintű aláírásgyűjtésbe kezdjünk az itteni magyar pártokkal, illetve a civilekkel karöltve?… Nyilvánvaló, hogy egy ilyen akcióban meg kellene szólítani a többségi lakosságot is…

Kelemen Hunor a sajtótájékoztatón – a szerző felvétele

„Lehetne – válaszolta a szövetségi elnök –, csak azt nem tudom, hogy milyen hatással járna. Sokat hadakoztunk a minisztériumokkal az elmúlt években, de nagyon nehezen haladtunk előre, mert van egy félelem bennük attól, hogy nagyobb kilövési kvótákat hagyjanak jóvá. Ismerem a problémát, történetesen az oroszhegyit is, hiszen a polgármester közlése szerint az ott élő állomány az optimális tízszerese… Így van ez számos településen, Csíkban, Gyergyóban, Brassó megyében, Szeben megyében, Prahova megye északi részében. Megjelentek a medvék ott is, ahol eddig nem voltak jelen, például a Szilágyságban… Kellene egy olyan miniszter, olyan kormány, amely ezt felvállalja, és nem ijed meg a saját árnyékától. Lehet aláírást gyűjteni. Ez az idei év végére akár jól is jönne, amikor letehetnénk nyomásgyakorlás végett az új kormány asztalára. Itt nem arról szól a történet, hogy a medvéket ki akarjuk irtani, hanem lehetőséget kívánunk teremteni arra, hogy mindenki visszatérhessen a saját életterébe. Ez valóban nem csak székelyföldi ügy.”


Nyilvánvaló, hogy az alkalom nem szolgáltat még kiindulópontot a kérdés megoldásához. Arra viszont mindenképp alkalmas lehet, hogy elindítsa bennünk a gondolatsort, amely gerjeszti a tényleges cselekvést a polgárokban. Mert a medvék már igencsak feladták nekünk a leckét. És komoly tételsorok vannak benne…

Simó Márton

Jakab Attila homoródszentmártoni polgármesternek sikerült kilőnie egy problémás példányt (2018 május) – Fotó: Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.