CHARTA XXI. – BÁCSFÖLDVÁR – KiMitTud (98.)

Település a Vajdaságban, szerbül Бачко Градиште/ Bačko Gradište, németül Feldwar in der Batschau. A Tiszamente legdélebbi magyar jellegű települése. Óbecsétől 10 km-re délre, Csúrogtól 8 km-re északra fekszik a Ferenc-csatorna partján. A trianoni békeszerződésig Bács-Bodrog vármegye Óbecsei járásához tartozott. Az összefüggő magyar nyelvterület mai legdélibb települése. A még délebbre fekvő magyar többségű települések már enklávé-jellegűek.

Első említése a 15. századból való. Valaha földvár állott itt, amely a török hódoltság alatt elpusztult. A karlócai béke után kezdett újratelepülni. 1848-ban súlyos harcok és vérengzések helyszíne. A szerbek közel 100 magyar fejét levágták, és a katolikus templom oltárára tették ki. Semmilyen adat nem maradt arra vonatkozóan, hogy 1941-ben hogyan történt a magyar csapatok bevonulása, csupán az 1918-as betelepítettek kiutasítása történt meg.

A falutól mindössze 3 km-re található a Tisza folyamának szabályozása után megmaradt holtága, az úgynevezett Gyöngysziget melletti Holt-Tisza. A holtág mellett 8 kilométeres hosszúságban üdülőházak helyezkednek el. A Gyöngysziget melletti Holt-Tisza 2008 óta van védelem alatt. E területet északon Óbecse és Törökbecse, délen Csúrog és nyugatról Bácsföldvár határolja. A holtág 23 706 m hosszú, a Tisza vajdasági holtágai közül a leghosszabb.

1910-ben 6609 lakosából 3795 magyar és 2739 szerb volt. A délszláv háborúk és a három menekülthullám jelentős változást hozott a falu életébe, közel 500 menekült telepedett meg. Ma összesen mintegy 5100 lakosa van.

Charta XXI./ Simó Márton – Wikipédia, Vajdasag.rs, Varak.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.