SZÉKELYUDVARHELY – NÉPFŐISKOLA MÁSKÉPP (1.) – KOVÁCS ÁRPÁD MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ BESZÉL A BARÁTOK-TEMPLOMÁRÓL

Ahogyan az Iskola másként nevű program kizökkenti a diákokat a hétköznapi ritmusból, hogy más módszerekkel juttassa újfajta információkhoz őket, ugyanúgy kísérleteznek manapság a kulturális intézmények is azokkal a lehetőségekkel, amelyek bezártságunk idején állnak a rendelkezésünkre.

A könyvtárosok adott esetben videó-felvételen köszöntik a nézővé vált olvasót és beszélgetőműsorokat készítenek egy-egy nevesebb személyiséggel, akárcsak a profi műsorszerkesztők a rendes televíziókban. Az sem ritka, hogy a másképp működő iskolába a tanulóktól elzárt oktatók is kiküldik a kibertérbe a leckét. A templomokban, vagy azokon kívül a lelkészek a kameráknak, időnként a falaknak beszélnek. A színházak, a művészegyüttesek, a képzőművészek… Hadd ne is soroljuk a szkizofrén helyzeteket, a megváltozott és beszűkült lehetőségeket… Hogy aztán mi lesz a nyári szünetben, az évad lezárása után, s majd ősztől, az egyelőre még a jövő zenéje, és újabb kreativitási formák szükségeltetnek majd hozzá…

A székelyudvarhelyi Művelődési Házban néhány éve indult a népfőiskolai előadások sorozata, Népfőiskolai Hetek, amelyben Udvarhelyszéken vagy másutt élő előadók beszéltek egy-egy sokakat érdeklő témáról, közérthetően, ám érdekfeszítően, használva az audiovizuális eszközök lehetőségeit. Ez a program valósággal kérte magát az internetre, és Elekes Gyula intézményvezető úgy döntött, hogy más lehetőség híján, lemondva az interaktivitás lehetőségéről, videósorozat formájában folytatja.

Tulajdonképpen erősebbek is így az előadások, visszanézhetők, s ha az előadót nem zavarja, hogy csak a kamerákhoz szólhat, akár még szélesebb körben is hatnak, mintha hagyományos, analóg körülmények között tartották volna, amelyekről nem készül felvétel.

Kovács Árpád – Fotó: Toró Attila/ Sepsiszentgyorgy.info

Így került fel a világhálóra Kovács Árpád művészettörténész, Róth András Lajos történész-levéltáros, Novák Károly István történész, Ványolós István történész, Gyöngyössy János mérnök-történeti grafikus és Hermann Gusztáv Mihály történész-egyetemi oktató előadása.

Mi is felhívjuk a figyelmet ezekre a témákra, ajánljuk a néző olvasók, meg a néző hallgatók, a néző polgárok figyelmébe.

A székelyudvarhelyi Ferencrendi Templom és Kolostor

A felvételek megtalálhatók a mindent és mindenkit manipuláló legnépszerűbb közösségi oldalon is, amelyről időnként furcsa módon távolítanak el fontos és pozitív előjelű tartalmakat – többek között portálunk egyes közlései is sértették olykor bizonyos körök érzékenységét, néha letiltottak, és csak hosszas levelezés után tudtuk megmagyarázni egyáltalán nem szégyellnivaló bizonyítványunkat – , úgyhogy a sokkal barátságosabb és mindenki által nézhető YouTube-csatornát ajánljuk (amely nem kér tagságot, és a minősége is jobb).

Kovács Árpád művészettörténész előadásával indítjuk a sorozatot.

Címkép: Udvarhely.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.