MOLNÁR JUDITH – ÉLŐSZÖVET – ÉLET/JEL

Bő két héttel ezelőtt Molnár Judit közgazdász, egyetemi oktató, s nem mellesleg civil aktivista, az ÉLŐ SZÖVET Térségi Közösségi Együttműködési Alapítvány ügyvezetője, a HELYÉNVALÓ BOLT ötletgazdája és működtetője, körlevelet küldött ötven olyan személynek, szervezetnek, akikkel/ amelyekkel együttműködött a korábbiakban is. Többek között ez áll az elektronikus üzenetben: “Én reményként könyvelem el, hogy fennmaradtunk, és bizakodunk! Most ennyire futotta. De át kell értékeljük a jövőt!”

Arra kérte a címzetteket, hogy válaszoljanak. Írjanak bár annyit, KÖSZÖNÖM, MEGVAGYOK!, de egyúttal felkérést is tartalmazott az üzenet a KÖZÖS GONDOLKODÁSRA. Mert a világban való létezésünknek egy új szakasza kezdődött!

Molnár Judith közgazdász-egyetemi oktató

Mindenekelőtt megnyugtatott, hogy köszöni, maga is meglehetősen…, a bolt működik, bár kénytelen volt erősíteni az online értékesítést – több-kevesebb sikerrel. “Bizakodó vagyok, ami máris egy pozitív előjelű érték.”

Mi a magunk részéről, mármint az ÉLŐ SZÉKELYFÖLD EGYESÜLET ÉS MUNKACSOPORT, azt válaszoltuk, hogy ÉLETJEL VAN! Dolgozunk. Kissé visszafogottabban, csendesebben, lemondva, majd újragondolva néhány programot, de haladunk a jövő(nk) iránt. Amelyről azt merjük remélni, hogy lesz. Hogy közös lesz. És képesek leszünk úgy hallatni a hangunkat, hogy hasznos legyen és jó tanács foganjon meg.

Nemsokára Bányász József vidékfejlesztő, szarvasmarhatartó gazdálkodó is jelentkezett. Illetve még páran ebből a finom/vegyes, de közös igába fogható csapatból.

Kedves Feleim!

Két hétnek kellett eltelnie, hogy Judit felhívására jelentkezzem. Nem tudom más hogy tette meg, megtette-e a címzettek közül egyenes vonalon, de itt a közösben nem vettem észre.

Lecsengőben van az „ébresztő vírus” okozta kábulat. Valamennyien érintettek vagyunk, készek és edzettek arra, hogy ellenálljunk a sodrásnak. Közösen vagy egyedül akarjuk folytatni? Ott…, ahol abbahagytuk, vagy egy új alapállásból? A bűvös “paradigmaváltás” jelentése: “megtérés”. Ez a jelenség ugyanolyan ritka a gazdaságban, tudományban, politikában, kulturális életben, mint a vallásos ember hétköznapjaiban. Pedig enélkül nincs igazi jövő. Rendeznünk kellene sorainkat, keresni egy közös „platformot”, ahol meghatározzuk önmagunkat és megteremtjük a jövő alapjait. A címzettek sora színes és sokrétű, a társadalom majdnem minden rétege megjelenik a Judit által felsoroltak között. Ismerjük is jórészt egymást és úgy tűnik, hogy jövőképünk is analóg…

Egyelőre csak egy rövid visszajelzést kérek péntekig – május 5-ig – azoktól, akik részei akarnak lenni egy „jövőműhely”-szerű kezdeményezésnek, ahol megpróbálunk egy közös álláspontra helyezkedni és megfogalmazni egy vállalható székelyföldi szerves, rendszerszemléletű jövőképet. Az uralkodó „paradigma” ott akarja folytatni, ahol beleköptek a levesébe, a főáramú politika és a kiszolgáló médiája cinkosa a folyamatnak. Kontraszt-társadalmat kell megjeleníteni, a „maradékok felelősségével”, a „Kiáltó szó” 21.-századi olvasatát.

A jövő héten azokkal folytatnánk, akik péntekig jelzik együttműködési szándékukat…

Heiter Márta írja

Kedves jelenlevők!

Mi pont március elején költöztünk haza párommal, lezárva külföldi szálait az életünknek, amikor itt megkezdődtek a korlátozások. Hát talán ennél jobb dolog nem is történhetett volna velünk, mert itt a birtokon tudtunk teljes egészében jelen lenni. Építjük az alapjait a kertnek, a velünk élő állatoknak és a háznak, ami az otthonunk lesz. Most már a kapcsolatokat is szeretnénk tovább erősíteni.

Sok tervünk van, meglátjuk mi lesz fontos, szükséges, amit hozzá tudunk majd tenni az egészhez.

Elültettem több mint 100 fénygyökér palántát, Csíkban elég cudar az időjárás, lassan fejlődik, de jobban mint az édesburgonya rokona. Emellett többféle kísérlet zajlik a permakulturás kertünkben, remélem ősszel lesz amiről mesélni.

Jelentkezem a további közös tevékenységekre!

Kolumbán Gábor írja

Kedves Barátaim!

Örvendek, hogy újra hallok felőletek. A “házi őrizet” alatt rengeteg időm volt a kertünkkel foglalkozni. Karácsonykor visszaköltöztünk Énlakára. Olyan munkákat tudtam elvégezni, amiket évek óta nem tudtam idő és energiahiány miatt befejezni. Jó volt. Mondogattam is magamban, hogy pont ilyen életet szerettem volna magamnak. Időnként bementem a városba, Udvarhelyre, és élveztem a gyerekkoromra emlékeztető nyugalmat, a csendet, a kevés autót, a türelmes embereket az utcán.

Hát ennek már vége. A többség rohanva szalad az elveszettnek hitt életformája után. Igyekeznek ott folytatni, ahol kényszerűségből abbahagyatták velük a karantén kezdetén. Sajnos csak kevesen ébredtek fel, hogy ez már nem lehetséges. Azonban egyre többen keresik az új paradigmát Székelyföldön.

Kolumbán Gábor fizikus-közgazdász-közösségfejlesztő

Mondják többen is, hogy ez idő alatt megnőtt a barkácsboltok forgalma. Panaszkodtak az elárusítók, hogy nem győzik kiszolgálni a vásárlókat. Öcsém Stihl-termékboltja is szép tavaszt látott. Szerszámokat és építőanyagot vásároltak a székelyek. Még Énlakán is tapasztalható a hazatérők és új beköltözők lázas nyüzsgése. Építenek, javítanak, kerteket gondoznak. Szerintem jó helyen keresik ezek az emberek a jövőt. Biztosan elkelne számukra egy kis közösség, ahová tartozhatnak, segítség a tájékoztatásban. Vannak biztató jelek!

Én közben azon dolgozom, hogy a Székelyföld számára egy robusztusabb társadalom képét, és működési módjának lehetőségét fürkésszem. Erre vonatkozó gondolataimat szívesen megosztom az arra kíváncsi társakkal. Több ész többet lát alapon. Figyelemmel kísérem a Népfőiskolás csapat levelezését is.

Szeretettel üdvözöllek, és várom a személyes találkozás lehetőségét. Judithtal beszéltük egy kis műhely lehetőségét. Hátha már júliusban a személyes találkozás is lehetséges lesz. Addig távolból, és kis csoportban lehet előkészíteni a közös gondolkodást.

Tófalvi Melinda írja

Kíváncsi társ vagyok. Ölelés mindenkinek. Hogy segíthessetek megőrizni a csendet.

Dr. Tófalvi Melinda méhész

Sinka Arnold írja

Sziasztok!

Egy cikkel szeretnék életjelt adni magamról, amelyet Nagyálmos Ildikó készített pár hete… Elég sok mindent elmondok magamról és szeretett állataimról abban a riportban.

Sinka Arnold

Ugyanakkor egy videót is szeretnék megosztani véletek, amely a Trianon 100 alkalmából készült. A lányomat két unokatestvérével együtt beneveztük ezzel a felvétellel a Nemzetpolitikai Államtitkárság által kiírt Trianon-emléknap pályázatra, és a 600 kisfilm közül befutók lettek a kategóriájukban, nagy örömöt okozva ezzel nekünk és az egész rokonságnak.

Tehát, koronamentes ölelés mindenkinek és találkozzunk ismét jó egészségben, egy szebb jövő reményében!

Pakot Mónika írja

Nyitott vagyok a műhelymunkára. Ha valamiben tudok segíteni, szívesen megteszem!

Pakot Mónika, az Életminőségért Alapítvány képviselője – Szabó Károly felvétele

P. S. Mi is beállunk a sorba. A magunk részéről felvállaljuk a közös gondolatok népszerűsítését a rendelkezésünkre álló internetes felületek és más médiaeszközök segítségével.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Egy gondolat “MOLNÁR JUDITH – ÉLŐSZÖVET – ÉLET/JEL” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.