TRIANON 100 – FARKASLAKA – „NEM AZ A FONTOS, HOGY MI LETT VOLNA, HANEM AZ, AMI VAN, ÉS AMI LESZ!” – FRISSÍTVE!

Kedvezett az időjárás Trianon centenáriuma alkalmából összegyűlteknek Farkaslakán, akik a megemlékezés első részében szabadtéri szentmisén vehettek részt a templomudvaron, majd beszédek hangzottak el. Rövid kulturális műsor következett, záró mozzanatként pedig a Tamási-síremlék szomszédságában levő emlékműnél koszorúztak a vendégek, a helyi önkormányzat vezetői és a községben működő civil szervezetek képviselői, köztük a kecseti LóFő Lovasok, valamint az Udvarhelyszéki Történelmi Vitézi rend csoportja is. Az eső csak a legvégén eredt el, amikor már ki-ki távozásra készülődött.

Laczkó Vilmos plébános a legfontosabb krisztusi parancsról, a szeretetről beszélve elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a történelmi előzmények ellenére, a napjainkban tapasztalható negatív jelenségek ellenére is bizakodva, nyitottan kell embertársaink, a szomszédos és a közép-európai népek felé fordulnunk, hiszen a jelenünk közös, és a jövőnk is az lesz. Bár a múltban nem volt mindig felhőtlen a viszony a szomszédokkal, Trianonban és más alkalmakkor is történtek nagy igazságtalanságok vélünk, de végső soron ezeknek a tragikus folyamatoknak van pozitív üzenete is. Mert másképp nem, csak felemelt fejjel lehet élni.

Kovács Lehel polgármester, Percze László konzul és családja, valamint Hadnagy Jolán, a TÁME elnöke

Percze László konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében az anyaország határokon átnyúló biztató és határozott üzenetét tolmácsolta. Hiszen fizikailag nem élhetünk egyazon országban, de közös állampolgársággal, közös nyelvvel és közös kultúrával rendelkezünk mindennek dacára, és ezeket az értékeket nem vehetik el tőlünk.


FRISSÍTVE!

Tekintse meg Farkas Antal videófelvételét!


Kovács Lehel, Farkaslaka polgármestere elmondta, hogy a járványügyi előírások következtében szerényebb ez az emlékünnep, hiszen nem lehettek olyan nagy számban jelen a helyiek, a testvértelepülések sem képviseltethették küldöttséggel magukat, de a média, a világháló segítségével átjött az üzenet.

Lélekben egyek vagyunk. Márai Sándor gondolatait idézve „a haza nem csak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összessége életed alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is” tolmácsolta a megtartó üzenetet.

Hasonló szándékkal idézte Hadnagy Jolán, Tamási Áron Művelődési Egylet (TÁME) képviselője a falu nagy szülöttét, hangsúlyozta, hogy azért, mert „Trianonban aláírtak valamit” egy pillanatra sem veszíthetjük el a fejünket. Mára is, holnapra is megvannak a feladataink. Milyen jó, hogy mindennek dacára együtt vagyunk, él bennünk és velünk a nyelvünk, ma is megvan a holnaphoz a kellő tartásunk.

A koszorúzást követően az egybegyűlt mintegy százfős csoport közösen elénekelte a magyar, a székely, a Mária-himnuszt, majd közös imával fejezte a gyásznapon a megemlékező rendezvényt. Új idők, új ígéretek felé lépkedve tért vissza a következő hétköznapok és ünnepek valós világába.

A szerző felvételei

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.