CHARTA XXI. – CEGŐTELKE – KiMitTud (89.)

Román neve Țigău, település Romániában, Beszterce-Naszód megyében. Beszterce-Naszód megyében, Kerléstől délkeletre, a Kecskés patak partján található. Nevét a halászatban ismert egyik halfogó alkalmatosságról (halfogó vízrekesz, halfogó gázló) kaphatta, amellyel halászatkor a vizet zárják el a folyó teljes szélességében. A trianoni békeszerződés előtt Szolnok-Doboka vármegye Bethleni járásának része volt.

Nevét az oklevelek 1243-ban említették először Czegetelke formában, majd 1366-ban Zegen, 1407-ben Zegew, 1413-ban Scegew, 1622-ben Szaz Zege és Zász Zege néven is írták. A település kezdetben a dobokai vár földje volt, Czegő teleke néven, nagy valószínűséggel egy Czegő nevű dobokai várszolga neve után. 1241-ben a tatárjáráskor a falu elnéptelenedett. 1243-ban IV. Béla király két szász úrnak, Lenting ispánnak, és testvérének Hermannak adományozta. A 14. század elején a Kajlaiak és Besztercei Henning unokái foglalták el a birtokot. 1344-ben kapták vissza birtokosai: Hermann fiának Miklósnak Mihály nevű fia és Lenning fiának Mihálynak Miklós nevű fia, kiket Pataiaknak neveztek. A későbbiekben Fátai Miklós fia Hermann után a magát leginkább Czegőinek nevező Krisztián ága maradt fenn Péter nevű fiában. A Fátaiaknak fiúágon való magvaszakadása után – mivel őket, mármint Fátai vagy Czegői Pétert és fiát lekenczei szászok meggyilkolták – Zsigmond király a falut a szántai Laczk Dávid fiának Györgynek adta zálogba. 1430 körül pedig Zsigmond király a Kusalyi Jakcs János és Mihály székely ispánoknak zálogosította el a falut, s még ez évben a Kusalyi Jajcsoknak is adományozta Czege települést. 1444-ben Zalay István és neje Veronika volt a település birtokosa. 1514-ben czegői Zalay Miklós és Péter birtoka volt. 1555-ig Kecseti Menyhért birtoka, akitől I. Ferdinánd király jószágvesztés miatt elvette, és itteni birtokrészét Nádasdy Tamás nádornak adományozta. 1628-ban Kecseti Menyhért és Pál volt birtokosa. 1677-ben Gyerő Zsófia Kölcsey Tamásné volt itt birtokos. 1702-ben több birtokosa is volt: Mikó István, Balogh János, Luczay István, Székely Pál, Bagaméri György, Pávay Miklós, Köblösi Gyula voltak birtokosaiként felsorolva. 1820-ban Apor Lázár, Balogh Ferenc özvegye, Bodoni Sándor, Nagy Zsigmond özvegye, Csabai Miklós özvegye, Ujlaky Samu, Székely László, Leska István és Nyerges József özvegye volt itt birtokos.

A cegőtelki görög katolikus fatemplom (épült 1706-ban)

Az 1837 évi összeírás szerint 406 lakosa volt, ebből 40 nemes. A házak száma ekkor 80 volt. 1891-ben 497 lakosából 2 római katolikus, 176 görög katolikus, 4 görögkeleti, 300 református, egy lutheránus, 14 izraelita volt. A település házainak száma 96, határa 1208 kataszteri hold volt.

A Felvidéken készült kopjafát 2011. június 26-án avatták fel  a 12. Lármafa Találkozó alkalmával, amelynek kezdeményezője a közelmúltban elhunyt Beder Tibor volt – Fotó: Cserhalom Művelődési Egyesület

A csíkszeredai Julianus Alapítvány kezdeményezésére a honalapítás 1100 évfordulója tiszteletére összmagyar összefogással emlékoszlopot állítottak, illetve a falu határában a cserhalmi ütközet helyét (1068) Kolozsi Tibor szoborkompozíciója jelöli. A közhiedelemmel ellentétben a cserhalmi ütközet nem Kárpátalján – ott található Cserhalom nevű település – , és nem is Kerlésen, hanem Cegőtelke határában volt.

Címképen: a település református temploma – Fotó: Charta XXI.

Schreiter Lászlóné Kövesdi Zsuzsánna, Simó Márton – Wikipédia, Beder Tibor (Nyelvünk és kultúránk 108.), Léstyán Ferenc (Megszentelt kövek)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.