CHARTA XXI. – FEJÉRTELEP – KiMitTud (88.)

Szerb neve Шушара/ Šušara, németül Sanddorf, település Szerbiában, a Vajdaságban, a Dél-bánsági körzetben, a verseci községben. A Delibláti-homokpuszta szívében fekszik. Ezt a dél-bánáti települést körös-körül erdő övezi.

Utcakép napjainkban – Fotó: Charta XXI.

A mostani Fejérteleptől keletre már létezett egy Šušara nevű település (Régi Susara), melyet németek laktak, gyümölcstermesztéssel és szőlészettel foglalkoztak. Az idősebbek emlékeiben egy nagyon rendezett falu képe él: házsorai, utcái, ásott kútjai, temetője és kápolnája is volt. A régi település 1945-ig létezett, a háború után a németeket elüldözték, a házakat lebontották. Csak a temetője maradt meg – amely mostanra már igencsak elhanyagolt – a kápolnája pedig 1988-ban rejtélyes körülmények között leégett.

A faluról szóló első adatok 1820-ból származnak. Akkor még ugyan nem létezett a település, de a helyén már lázas munka folyt: a homok megkötésén fáradoztak, fákat telepítettek. Az 1860-as években, amikor Versecen tönkrement a szőlő, ezen a homokos területen folytatták a szőlőtermesztést. Azokban az években népesítették be, több mint ötven helységből érkeztek emberek, főleg magyarok, kevés számban németek is. A mostani település hivatalosan 1896-ban alakult, és az akkori földművelésügyi miniszterről nevezték el; Fejérvári Géza (1833-1914) ugyan hadügyminiszter volt ekkor, de ideiglenes átvette volt az agrárium ügyeit is.

Az újonnan alapított faluban az első gyerek 1901-ben született. Az egyházi feljegyzések szerint 1935-ben volt a legtöbb lakosa, 924 katolikus vallású. A háború után sokan elköltöztek, sok házat lebontottak, eladtak. Az 1991-es népszámlálási adatok szerint  a falunak 472 lakosa volt, közöttük 312 magyar. Jelenleg (2018) 330 lelket számlál, a zömük magyar. A falu népessége fogyatkozik, főleg fiatalból van kevés, munkalehetőség híján ugyanis elhagyják a falut. Jelentős a vegyes házasságban élők száma is.

Charta XXI./ Suzana Guoth – Wikipédia, Pannonrtv.com, Catholic-zr.org.rs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.