CHARTA XXI. – BETHLENSZENTMIKLÓS – KiMitTud (85.)

A Kis-Küküllő partján, Balázsfalvától 15 km-re fekvő falu Fehér megye kevés magyar többségű településének az egyike. Román neve Sânmiclăuş, németül Betelsdorf. Az 1381 lakosú településen (2011-ben) a lakosság 56 %-a vallotta magát magyarnak, akiknek közel a fele unitárius vallású. A falu közigazgatásilag Szépmező községhez tartozik. Az utóbbi években számos román tudatú cigány család költözött be, s ily módon felemésztődik a magyar többség.

A Bethlen-kastély (képeslap, 1922)

Első írásos említése 1309-ből való. 1390-ben Zsigmond király Bethlen Gergelynek adományozta a települést, és a Bethlen-család birtokai közé tartozott a későbbiekben is. A 16. században Bethlen Farkas várat épített, amely ma már nem áll. Bethlen Miklós 1668 és 1683 között reneszánsz stílusú kastélya ma romos állapotban látható. Ez a várkastély az erdélyi késő-reneszánsz építészet egyik legkiemelkedőbb alkotása, az egyetemes magyar örökség része. Manapság kimondottan rossz állapotban van, s bár a szépmezői önkormányzat tulajdonát képezi, jelenlegi birtokosa egy zsidvei román pezsgőgyáros, aki hosszú időre kapta bérbe.

A kastély éppenséggel nem romos, de meglehetősen elhanyagolt állapotú (2016)

Az unitárius templom a falu feletti domb oldalában áll, temető veszi körül. Eredetileg a 13-14. század táján épült, ám mai alakját a későbbi átépítésekkor nyerte. A reformáció idején a gyülekezet a Szent Miklós templommal együtt unitáriussá lett. Református temploma is van, amely szintén említést érdemel. A 17. század végén a Bethlenek telepítettek ide kálvinistákat az unitáriusok mellé.

2019. október 2-án kigyulladt az unitárius templom tornya. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz a templomhajóra is átterjedjen, de a fazsindellyel födött toronysisak teljesen megsemmisült. A felújítás összmagyar összefogással jelen pillanatban is zajlik.

Fotó: Hirtv.hu

Charta XXI./ Suzana Guoth

Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.