ALÁÍRÁSGYŰJTÉS IOHANNIS KITÜNTETÉSÉNEK VISSZAVONÁSÁÉRT

Néhány nap alatt, szombat reggelig több mint 6200-an írták alá azt az állampolgári kezdeményezést, amely megakadályozná, hogy Klaus Iohannis román államfő megkaphassa a nemzetközi Károly-díjat. A kampány kezdeményezői így tiltakoznak a román elnök kitüntetése ellen.

A petíció ITT írható alá.

Klaus Iohannis – Fotó: AFP

A díjat ajándékozó német szervezet, az Internationaler Karlspreis zu Aachen alapítvány a „méltányosság, a kisebbségek védelme és a kulturális sokszínűség támogatása” miatt adományozná a kitüntetést Iohannisnak, ami a román elnök magyarellenes kirohanásai tükrében eléggé nehezen értelmezhető.

A nyilatkozatot az erdélyi magyar szervezetek, a magyar kormány, az ellenzéki román pártok és a higgadt román véleményformálók egyhangú tiltakozása követte, az Országos Diszkriminációellenes Tanács pedig ötezer lejre megbírságolta az államfőt gyűlöletkeltés  miatt. Ilyen körülmények között kapta volna meg a Károly-díjat Iohannis az „európai értékek képviseletében felmutatott érdemeiért”.

A Nagy Károly-díjjal többek között olyan elévülhetetlen érdemekkel (is) rendelkező személyeket tüntettek ki, mint François Mitterrand, Helmut Kohl, Winston Churchill, Konrad Adenauer, Angela Merkel, Emmanuel Macron, II. János Pál pápa és Bill Clinton, akik az elmúlt évtizedekben valóban hozzájárultak Európa és a nagyvilág sorsának alakulásához és életművük vitathatatlanul konstruktív jellegű. A rangos elismerést csütörtökön, május 21-én kellett volna átvennie Iohannisnak Aachenben, de a ceremónia a koronavírus-járvány miatt határozatlan időre elmaradt.

Időközben több tekintélyes német nyelvű lap egész oldalas összeállításokat közöl Iohannisról, és megkérdőjelezi emberi és politikusi hitelességét, illetve a döntés elfogulatlanságát. A Frankfurter Allgemeine Zeitung a román államfőt elsősorban Erdély „kiárusításával” kapcsolatos kirohanása miatt bírálja. A lap következtetése az, hogy Klaus Iohannis nem érdemli meg az európai értékek védelméért járó, rangos Nagy Károly-díjat. Időközben a Der Spiegel után a svájci Neue Zurcher Zeitung és a Deutsche Welle is bírálta emiatt a román állam elnökét.

FERENC PÁPA BESZÉDE A NAGY KÁROLY-DÍJ ÁTVÉTELEKOR (2016)

Címkép: A Nagy Károly-díj – Fotó: AFP/HANDOUT

Forrás: MTI, Agerpres, Maszol.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.