CHARTA XXI. – EGRESTŐ – KiMitTud (82.)

Falu Romániában, Maros megyében, Marosvásárhelytől 19 km-re délkeletre, ahol a Szénaverős- (a névadó, egykor Egres-) patak a Kis-Küküllőbe ömlik. Közigazgatásilag Balavásárhoz tartozik, melytől 3 km-re délnyugatra fekszik. Neve románul Agrișteu, németül Agreschteln, szászul Ajerschteln. A trianoni békeszerződésig Kis-Küküllő vármegye Erzsébetvárosi járásához tartozott.

1325-ben Egrusthw alakban említik először. A 16. században a falut jórészt szászok lakták, akik később áttelepedtek a szőlőtermesztésre alkalmasabb Fületelkére. Ők építették a ma is álló református templomot. A református gyülekezet viszonylag korán létrejött, de a kis létszám miatt, leányegyházként csatlakozott Balavásárhoz. Az anyaegyház ellenezte, a parciális zsinat elutasította a helyiek akaratát, csak 125 év múlva, 1825-ben önállósodhattak.

A református templom fontos építészeti és művészettörténeti jelentős értékwt képvisel – Fotó: MEK/ Léstyán Ferenc (1965 k.)

Román stílusú református templomát a Szalók nemzetség építette, a harangláb 13. századi. Az egyhajós, viszonylag kisméretű templom építésének ideje valószínűleg a 13. század második fele. A félkör apszisú, diadalívvel elválasztott hajó keskeny ablakai félkörívesek, Debreczeni László tervei alapján megnagyobbították, a rá jellemző, hármas tagolásúakra cserélték (1933). Az 1721-ben készült síkmennyezetet 48 darab festett hatágú, csillagmotívumos feliratos kazetta díszíti. A templomtól keletre áll a 15 m magas, kilencoszlopos, nyitott szoknyás, árkádos, a Küküllői Református Egyházmegye valószínűleg legszebb fatornya.

Fotó: Bálint Zsigmond

A jelenleg 199 lelket számláló gyülekezet legutóbb 2000-ben végzett javításokat, zsindellyel újrafedte a templomot és a haranglábat.

A 18. században újraéled a katolikus egyház is. 1764-ben az addig Abosfalvához tartozó hívek önálló plébániát kapnak. 1785-ben templomot építenek, majd 1839-ben megépül a mai templomuk.

A római katolikus templom – Fotó: MEK/ Léstyán Ferenc (1965 k.)

Címkép: Debrecezeni László rajza

Charta XXI./ Suzana Guoth – Wikipédia, Muvelodes.ro, Kukulloieme.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.